България продължава да настоява за цензура в интернет, смятат експерти

За това алармират организации, стоящи зад инициативата „Спри Робополицията“

Снимка: Pexels
Експерти и представители на IT сектора у нас отново изразиха несъгласие с поведението на българската държава в ролята ѝ на председател на Съвета на ЕС, която по техни думи „продължава да настоява за цензура в интернет“. Такова становище изразиха компании и организации, стоящи зад инициативата „Спри Робополицията“. 

Притесненията са свързани с Чл. 13 от проектодирективата за авторските права в единния цифров пазар. Текстът предвижда онлайн платформи като YouTube, които съхраняват потребителско съдържание, да внедрят алгоритъм, който автоматично да филтрира и предотвратява публикуването на материали, нарушаващи авторските права. 
 
От една страна, притесненията са, че освен гиганти като YouTube, член 13 ще засегне и по-малки платформи, каквито са блоговете например. От друга, той може да окаже цензура на компаниите и да ги принуди да ограничават съдържанието си. 

Казусът бе започнат още по време на естонското европредседателство, но до края му той така и не бе разрешен, а топката попадна в нашето поле. Българското европредседателство вече предложи някои промени, като това член 13 да не засяга онлайн енциклопедии като Wikipedia или други научни и образователни платформи. 

Промените бяха обсъдени в Брюксел през март, а според Politico компромисът е останал далеч от масата за преговори, след като голяма част от останалите страни не са останали доволни от „твърде общите“ текстове, предложени от Българското европредседателство. Така се стигна до решението те да бъдат пренаписани. В петък, 13 април, от Българското председателство са разпространили нов вариант, който по план трябва да бъде обсъден днес – понеделник. 

„Не само, че не се отнасяме колегиално към останалите страни членки, давайки им на практика само няколко часа работно време да се запознаят с новия документ, но и продължаваме да искаме цензура на потребителско съдържание онлайн. Дори нещото, което се опитваме да решим – да направим изключение за Wikipedia, не се получава. Според новия български компромис, само текстовете в Wikipedia ще са защитени, но не и картинките в статиите. Показваме, че дори като искаме нещо, не го можем“, Коментира Димитър Димтров, Директор европейски политики, Wikimedia. 

„Нашето мнение е, че член 13 от Директивата е още една допълнителна тежест върху бизнеса“, посочи Мая Стоянова, Юридически съветник в СайтГраунд. „Бихме искали да изразим притеснението си, че филтрирането на практика ще издигне огромни бариери пред прохождащите дружества, ще засегне свободата на изразяване, ще даде възможност за упражняване на широкомащабна „частна цензура“ и ще овласти алгоритми в решаването на доста сложни правни казуси“, казва още тя. Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: интернет | директива | авторски права | член 13 | Спри Робополицията

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини