Борисов: ЕС ще гледа различно на Балканите, ако сами си решаваме проблемите

Според него Брюксел ще приеме политически елити, които могат да избягват война

Европейският съюз ще започне да гледа различно на Балканите, когато страните в региона сами решават проблемите помежду си. Това каза българският премиер Бойко Борисов по време на днешната си среща с президента на Косово Хашим Тачи.

„Когато имам срещи с лидерите от региона на Балканите, винаги призовавам за разбирателство, да дадем възможност ЕС да знае, че ще приеме държави без проблеми, чиито политически елити могат така да водят народите си така, че да няма война. Тогава и ЕС ще гледа на нас с различни очи”, каза Борисов.

Той изрази очакване, че Сърбия и Косово, Гърция и Македония ще продължат диалога помежду си, за да проправят пътя си напред към ЕС и НАТО.

„Огромна тежест носите, разчитам на вас. Всичко останало дори не бих го нарекъл алтернатива, защото алтернатива е когато може да избираш, а предишната алтернатива я видяхме – паравоенните формирования, дори не искам да се обръщам към този период, който върна всички назад“, посочи българският министър-председател. Той отново призова егоизмът на Балканите да бъде забравен, защото, проявен дори в една държава, ще предизвика катаклизъм във всички останали.

Пътят към Европа е единственият път за Косово, заяви президентът Тачи и благодари за приноса на България и на министър-председателя Борисов за поставянето на Западните Балкани във фокуса на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той подчерта, че страната му ще продължи диалога със Сърбия и ще извърви „истински мирен процес в региона“.

Борисов и Тачи изтъкнаха важността на Срещата на върха в София през май и сериозната политическа и техническа подготовка за нея. „Тази тема беше невъзможна преди година, сега сме в напреднал диалог“, коментира Борисов като посочи, че веднага може да се започне с изграждането на инфраструктурата, за която вече е осигурено финансиране.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: Бойко Борисов | ЕС | Брюксел | Сърбия | Косово | война | проблеми | Хашим Тачи

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини