Липсата на независима централна банка спъва България за ERM ІІ

В страната ни продължават да се наблюдават и макроикономически дисбаланси, гласи докладът от ЕЦБ

Липсата на напълно независима централна банка и наличието на макроикономически дисбаланси спъват  България да влезе в Европейския валутен механизъм (ERM ІІ) и съответно в Еврозоната. Това е записано в новия доклад за Конвергенцията на Европейската комисия, който се публикува успоредно с доклада за конвергенцията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и който оценява подготвеността на държавите членки на ЕС, които искат да приемат еврото за своя валута. Констатациите идват на фона на заявеното от правителството намерение да кандидатства за "чакалнята" на Еврозоната до края на юни.

От ЕЦБ посочват, че страната ни е изпълнила три от четирите формални критерия за присъединяване към Еврозоната. Страната ни изпълнява критерия за поддържане на стабилни публични финанси, за дългосрочния лихвен процент и за ценова стабилност. Не отговаря на критерия за валутния курс – държавните им валути да се търгуват с плюс или минус 15% около централния паритетен курс. Това обаче се дължи на факта, че България не е в ERM ІІ.

А посочената в доклада на ЕЦБ причина е, че българското законодателство не съответства на всички изисквания за независимост на централната банка, на забраната за парично финансиране, както и за правна интеграция в Евросистемата.

За устойчивостта на конвергенцията и икономическата стабилност ще спомогнат широкообхватни структурни реформи, имащи за цел подобряване на структурната устойчивост, бизнес средата, финансовата стабилност, качеството на работа на институциите и управлението, пишат още от банката.

„Комисията е готова да работи заедно с държавите членки, които са решени да се подготвят за успешно членство в Еврозоната, като допринася за укрепване на техните икономически и финансови системи. Така например от нашия доклад за конвергенцията е видно, че България вече изпълнява номиналните критерии от Маастрихт във връзка с ценовата стабилност, публичните финанси и конвергенцията на дългосрочните лихвени проценти. Приветстваме настоящата работа на българските органи за включване във валутния механизъм (ERM II), така че да бъде изпълнен и критерият за стабилност на валутния курс“, коментира Валдис Домбровскис, зам.-председател на Комисията, отговарящ за еврото и социалния диалог.

Европейската комисия е разгледала и други фактори, посочени в Договора, които следва да бъдат взети предвид при оценяването на устойчивостта на конвергенцията, и е констатирала, че в икономическо и финансово отношение държавите членки извън еврозоната са като цяло добре интегрирани в ЕС. Някои от тях обаче все още изпитват макроикономически слабости и/или са изправени пред предизвикателства, свързани с тяхната бизнес среда и институционална рамка, които може да създадат рискове за устойчивостта на процеса на конвергенция. Сред тези държави е и България.

„Днешният доклад е преглед на постигнатия напредък към изпълнението на критериите за конвергенция — приемния изпит за присъединяване към еврозоната. Към момента нито една от седемте оценявани държави членки не отговаря на всички правни условия за такова присъединяване. В същото време една от ключовите поуки от последните две десетилетия е, че за да се гарантира успешното членуване на държавите в еврозоната, реалната икономическа конвергенция е също толкова важна, колкото и номиналната. Ето защо е важно държавите, които желаят да се присъединят към еврозоната, да работят усилено за повишаване на производителността, увеличаване на инвестициите, подобряване на положението със заетостта и преодоляване на неравенствата. Комисията има готовност да окаже съдействие, включително чрез новия бюджетен инструмент, който ще представим следващата седмица“, коментира Пиер Московиси, комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз.


Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: ецб | България | еврозона | евро | ЕС | централна банка | присъединяване | критерии | законодателство | членство | независима | ERM | конвергенция

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини