Румен Радев: Армения предлага изгодни условия за инвестиции и търговия

Перспективни сфери са фармацията, информационните технологии и земеделието

Армения предлага изгодни условия за инвестиции, за търговия. Това каза пред журналисти в Ереван президентът Румен Радев в края на държавното си посещение.

Държавният глава участва днес в работна среща с премиера на Армения Карен Карапетян. По думите му Армения вече има свободна икономическа зона с Иран, член е на Евразийския икономически съюз, и може да бъде врата за българския бизнес, за отваряне на достъп към доста по-широки пазари. Пазари, които ние изгубихме и трябва да мислим как по-бързо да се върнем на тях, коментира президентът. 

Сред обсъдените конкретни сфери на сътрудничество Румен Радев открои транспорта, енергетиката, търговията и инвестиции в конкретни области. По думите му това вече е обект на бъдещи конкретни разговори. Президентът Радев посочи, че арменският премиер лично се е ангажирал и кани българския бизнес до юли в работни формати в Армения, така че когато се съберат представителите на бизнеса и на двете държави през юли в Бургас, да има конкретни резултати. Да, Армения е малка държава, но възможностите, които тя предоставя като излаз на други пазари, наистина са огромни и ние трябва да се възползваме, посочи президентът Румен Радев.Той определи визитата в Армения като много ползотворна. Постигнахме не само политическите цели, които набелязахме, но и резултати с ясна практическа насоченост. Възобновихме контактите на високо ниво, посочи Радев, който отбеляза, че повече от 10 години не е имало официална среща между президентите на двете страни. Особено ползотворни бяха срещите на бизнеса, на работодателските организации, на организациите на малките и средните предприятия. Имаме подписани вече първи меморандуми за разбирателство и сътрудничество, очакваме на форума в Бургас през юли тези контакти да се задълбочат, посочи президентът Радев, който отбеляза, че в днешната важна среща с министър-председателя на Армения са участвали и представители на нашия бизнес, и работодателски организации. 

Много топло посрещане, каза президентът Радев за срещата си днес с Негово светейшество Карекин Втори, Върховен патриарх и Католикос на всички арменци. Имаме сходна историческа съдба, църквата е изиграла огромна роля в историята и на България, и на Армения за запазване на нашата национална идентичност, духовност, вяра, писменост, отбеляза Радев. Карекин Втори е отправил най-добри пожелания към българския народ, към Българската църква, както и лични пожелания към патриарх Неофит. Мисля, че това е много сериозна тема, за да я обсъждаме далече от София, но бъдете сигурни, че аз ще спазя закона и в този едномесечен срок ще има нов началник на НСО, и той трябва да отговаря на високите изисквания за професионализъм и лидерски качества. Това каза президентът Радев в отговор на въпрос доколко достоверна е информацията в някои медии, че ген. Данчо Дяков може да оглави службата. Генерал-майор Данчо Дяков е съветник на президента по военна сигурност.Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | търговия | инвестиции | посещение | Армения | Ереван

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ