Спасителите не успяха да стигнат до Шиша Пангма, връщат се по обратния път

Катерачите стигнаха 10 метра под върха, но не можаха да продължат нагоре

Снимка: Facebook
17:08 14.05.2018
Спасителните екипи, които търсят алпиниста Боян Петров, днес достигнаха на 10 метра от върха Шиша Пангма, но не успяха да продължат нагоре и се връщат по обратния път, по който се надяват да намерят и други следи от алпиниста. 

"Командирът на китайската част е професионалист. Когато бяха достигнати 10 метра от върха, той едва ли не искаше да прати групата още един път да се качат до самия връх, защото в неговата глава трябваше всеки сантиметър от върха да бъде проверен, но истината е, че всичко над лагер 2 след толкова дни - само се търси тяло... Добрата новина е, че китайската група слиза успешно. Днес времето се влоши сериозно", каза Кирил Петков, който помага на спасителите в Катманду, цитиран от Нова тв. 

Засега те търсят българския алпинист между лагер 2 и лагер 3. По-рано те откриха инсулина на Боян Петров в района на последния, трети лагер преди върха. Спасителите предполагат, че палатката му е била издухана от силния вятър.

По думите на Кирил Петков последната част от мисията е на връщане да се проверят още няколко точки и ако не намерят нищо, мисията ще бъде прекратена. 

Припомняме, че вчера жената до Боян Петров Радослава Ненова написа в профила си в социалната мрежа Facebook, че няма смисъл спасителната акция да продължава от Лагер 3 към върха, тъй като няма да го намерят жив: "Колкото и да ми се иска да не губя надежда - за мен живота и оцеляването на всички участници в спасителната акция е много важен и макар да ми е много трудно - не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи".

По-късно обаче майката и сестрата на Боян Петров пожелаха издирването му да продължи. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: издирване | спасителна операция | Боян Петров | алпинист Шиша Пангма Радослава Ненова

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини