Юнкер: Представата за България не може да се ограничи само до корупцията

Председателят на ЕК смята, че до 2019 г. механизмът за наблюдение и контрол на страната ни трябва да бъде премахнат

09:54 06.01.2018

Представата за България не може да бъде ограничена само до проблема с корупцията. Страната може да покаже много повече, най-вече положителни неща. Такова мнение изрази председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в ексклузивно интервю за Българската национална телевизия.

„Убеден съм, че правителството ще направи всичко, за да се справи с корупцията. Някои неща вече бяха направени. Да, наистина законът сега донякъде е в застой, но това ще бъде преодоляно“, каза Юнкер по повод редица официални доклади и публикации в западни медии, в които корупцията в България беше основен акцент. „Вярно е, че ще е добре корупцията да бъде елиминирана на всички нива, но аз изобщо не съм съгласен и съжалявам за статиите в пресата през последните дни, в които се поставя знак за равенство между България и корупцията. Това не е вярно, не всички българи са корумпирани“, добави председателят на ЕК.

По думите на Юнкер представата за България в рамките на Европейския съюз няма нужда от корекция, тъй страната от присъединяването си към Блока насам се държи „почти като държава учредителка и е много проевропейски настроена“. „Това се отнася както за правителството, така и за хората. В повечето допитвания голямата част от българите изразяват много положително отношение към Европа“, обясни председателят на ЕК.

Той изрази увереност, че политиката за мигрантите и бежанците ще играе първостепенна роля по време на българското Европредседателство, а сред другите теми ще бъдат новата система на ЕС за предоставяне на убежище, темата за цифровизация на Европа, общата отбранителна политика на Блока и разширяването на капиталовия пазар. „Българското правителство гледа на всички теми много сериозно, включително и на преговорите за Брекзит, които се очертава да бъдат изключително трудни. В такива моменти помощта на българското правителство ще бъде търсена много често“, каза Юнкер.

По темата за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство председателят на Европейската комисия заяви, че страната ни е изпълнила всички технически условия да бъде част от това пространство.

„Ако България е в Шенген, Европейският съюз ще стане по-сигурен, защото България представлява външна граница. Ние като Европейски съюз предоставяме над 173 полицаи и митнически служители, които да помагат на България при охраната на външната ѝ граница. Аз съм много заинтересован това да се случи и смятам, че до края на мандата на тази Комисия, тоест до 2019 г., механизмът за наблюдение и контрол трябва да бъде премахнат“, коментира Юнкер.

Относно евентуално влизане на страната ни и в Еврозоната той каза: „В момента не мога да назова точен ден, час и година. България обаче показва много положителни резултати, както по отношение на бюджетния дефицит, така и на публичния дълг. Нивото на дълга е под 30%, което не може да се каже за всички в Еврозоната. Бюджетната консолидация напредва, безработицата спада – тоест от София идват много положителни сигнали. Миналия септември ние от Комисията предложихме да предоставим кохезионна помощ на страните, които могат и искат да се присъединят, в това число и на България“.
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: България | еврозона | Жан-Клод Юнкер | ЕК | корупция | Шенген | председателство | Шенгенско пространство

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ