11 години от 11 септември

В САЩ ще се проведе възпоменателна церемония за загиналите през 2001 г. при терористичното нападение

172 ~ 2 мин. четене

С възпоменателна церемония днес САЩ ще отбележат 11-тата годишнина от терористичения акт на 11 септември 2001 година. След тях започна нова епоха от системата на международните отношения, известна като Война на тероризма" ("war on terror").

Точно в 08:46 ч., - часът и минутата на първият сблъсък на самолета в една от кулите близнаци на Световния търговски център, Ню Йорк ще затихне.

На мястото на кулите близнаци, където в момента се намира голям мемориален комплекс, ще бъдат изчетени имената на всички близо 3 хиляди жертви на атаките. В листата ще бъдат включени и шестимата загинали при нападението срещу Световния търговски център през 1993 г.

Пет пъти ще бъдат въвеждани паузи с минута мълчание по време на това изчитане. Символично те ще отбелязват сблъсъка на втория самолет с южната кула, ударът по Пентагона, рухването на южната кула, разбиването на самолета в щата Пенсилвания и най-накрая - рухването и на северната кула.

Това, което тази година ще липсва, е политическо слово. Вместо това цялото внимание ще се фокусира върху имената на загиналите и помена за тях.

Религиозните институции също ще се включат и във всички храмове в Ню Йорк ще има богослужения в памет на жертвите. В края на деня пък на мястото на вече несъществуващите кули ще бъдат издигнати такива от два прожектора, като помен.

Миналата година отвори врати Националният мемориал и музей на 11 септември, посетен вече от повече от 4.5 милиона души.

През 2014 г. пък ще е готов Световният търговски център-1. Той ще е висок 592 метра, или 1776 фута, като символ и напомняне за 1776-та година, когато е приета Декларацията за независимост от Великобритания.

Траурни мероприятия днес ще има и недалеч от град Шаксвил в щата Пенсилвания, където падна един от отвлечените от терористите самолети, без да стигне до Вашингтон.


Подкрепи Economic.bg