Топлофикации готови за зимата, но може да фалират

Топлинни счетоводители им запорират сметки. Митници им искат 85 вместо 10 ст. акциз за газа, Булгаргаз - предсрочна банкова гаранция за горивото

32 ~ 2 мин. четене
Автор: Таня Киркова

Топлофикациите са готови за зимата, изпълнили са ремонтните си програми и са осигурили необходимия минимален запас алтернативни на природния газ горива.
Булгартрансгаз  също е подготвил съоръженията си за зимата, в газовото хранилище в Чирен има нагнетени 390 млн.куб.м. газ. Булгаргаз ще финализира преговорите си с Газпром по договора за доставки на природен газ до 15 ноември. Това бе  съобщено  на заседанието на Комисията по икономика и енергетика в парламента на тема "Готовност на топлофикационните дружества за зима 2012-2013 г.
Неблагоприятни финансови фактори обаче може да доведат до фалит дружества и да оставят населението без топлина, предупредиха топлофикационни шефове.

Фирмите за топлинно счетоводство могат да запорират сметки на топлофикации и дори има такива случаи. Причината е, че топлофикационните дружества им събират таксите за дялово разпределение по закон и те изискват 100% плащане, независимо дали абонатите са  платили. "Ние черпим от своя паричен поток, за да гарантираме техните приходи" , се оплака изпълнителният директор на Топлофикация Бургас .
Топлофикация София например трябва да извади наведнъж 12,5 млн.лв. за дялово разпределение и да ги плати на фирмите.
Затова топлофикациите настояват с промяна в закона за енергетиката да бъдат извадени от ролята на посредник между фирмите и абонатите. А на потребителите клиенти да не се налага, а сами да избират дадена услуга.

Изпълнителният директор на Топлофикация Плевен се оплака от поставени нови условия за доставка на природен газ. "Булгаргаз" ни поиска авансово плащане на заявените количества газ и банкова гаранция в размер на сумата за месеца с най-голямо потребление. Тези условия са неизпълними за дружеството.", каза директорът и допълни, че още няма договор за доставка на природен газ за 2013 г.
"Топлофикациите да сигнализират в Министерството на икономиката и енергетиката, когато имат проблеми. Това са отношения между две търговски дружества," коментира зам.министър Евгения Харитонова.
 
Митници искат по 85 вместо по 10 стотинки акциз за газа като котелно гориво , заради двусмислени текстове в Закона за акцизите и данъчните складове, съобщи директорът на Топлофикация Бургас.
Според Министерството на енергетиката акцизът за газа, който се използва за производство на топлинна енергия, трябва да се облага с 10 ст.  Министерството на финансите още не е изпратило своето тълкувание, поискано от топлофикациите. Въпреки това Митница Лом начислила по 85 ст.акциз на Топлофикация Враца.       
Ако и другите митници приемат законовите текстове по този начин, по-големият данъчен разход ще се отрази с  2% върху  цената на топлинната енергия, обясни Дучев.

Топлофикациите докладваха финансовите си резултати и изпълението на ремонтните и инвестиционни си програми за 8 месечието и поискаха да се приемат без отлагане промените  в Закона за енергетиката в частта "топлоенергетика".
Асоциацията на топлофикациите е внесла своите предложения за закона и проект на Национална програма за развитието на топлофикационния сектор в Министерството на икономиката и енергетиката.

Организираме кръгла маса за промените в енергийния закон, засягащи топлофикационния сектор и той ще бъде приет до края на годината, съобщи зам.министър Харитонова.

Подкрепи Economic.bg