15 държави трябва да върнат 180 млн. евро на Брюксел

Причината е неравномерното използване на европейски средства за подпомагане на селското стопанство

220 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Европейската комисия (ЕК) съобщи, че иска 15 страни членки да върнат общо 180 млн. евро. Причината е неравномерното използване на европейски средства за подпомагане на селското стопанство, предаде AFP. Процедурата по връщане на парите се осъществява чрез т.нар. уравняване на сметките, която ЕК провежда редовно на базата на одит на националните системи за разпределяне на средствата. Страните-членки са възстановили част от парите, остава да бъдат върнати 169 млн. евро.

Най-силно засегнатите държави са Великобритания, която трябва да възстанови 59 млн. евро за периода от 2008 до 2010 г. и Полша, която трябва да върне още 30.4 млн. евро заради пропуска през 2007 и 2008 година.

На трето място се нарежда Дания, която трябва да върне 11.5 млн. евро, а след нея Франция с 1.829 млн. евро, заради недостатъчен контрол на критериите при разпределяне на средствата за отглеждане на овце. Други засегнати страни са Белгия, Германия, Ирландия, Гърция, Испания, Латвия, Люксембург, Унгария, Словения и Финландия.

Подкрепи Economic.bg