АЕЦ "Козлодуй" намали производството "от съображения за национална сигурност"

Заради пълните язовири се дава приоритет на водните централи при производството на ток

44 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Ограничава се производството на електроенергия от АЕЦ "Козлодуй", от въглища и от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), за сметка на тока от водните централи. Това се прави "от съображения за национална сигурност", категорично заявява пред Фокус Божан Стоянов, заместник-министър с ресор "Енергетика" в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ).

Пред Нова телевизия изпълнителният директор на ядрената централа Валентин Николов потвърди, че произвежданата от АЕЦ "Козлодуй" електроенергия е по-малко заради намаленото потребление и пълните язовири. "Разбира се, че има опасност за НЕК и мрежата. Централното диспечерско управление може да успокои има или не опасност за системата, не аз", добави Валентин Николов.

"В момента много от язовирите са пълни с много вода и ще продължават да се пълнят. Тази вода трябва да се отработи, за да не предизвика наводнения. Това не дава друга алтернатива, освен да се ограничи производството от други източници - атомна енергия, енергия от въглища и енергия от възобновяеми енергийни източници", добавя Божан Стоянов.

По думите му именно затова и от съображения за националната сигурност от Централно диспечерско управление, са взели решение за намаляване на произведеното количество енергия от атомната централа. "Решение, което са взимали много пъти, по това време на годината. Не говорим за нищо необичайно, за нищо аварийно. Това е решение, технически ход, който се извършва в момента. За сметка на енергията от АЕЦ, в момента имаме практически безплатен ток от водните централи", поясни Стоянов.

Той допълва, че се поддържа необходимият минимум от конвенционални централи, които работят на въглища, за да има т. нар. стабилност в електрическата система. "Решенията за това кои точно централи да бъдат спрени се взимат и на финансов принцип. Ако се наложи като крайна мярка, ще бъдат спирани и нови енергийни източници със слънце и вятър", каза още Божан Стоянов.

Според него V блок на АЕЦ "Козлодуй" има планиран годишен ремонт за презареждане и в момента работи по инерция. "Презареждането трябва да започне след около две седмици", твърди Божан Стоянов.

Подкрепи Economic.bg