2 млрд. евро повече за кохезионна политика

Томислав Дончев се надява новият бюджет на ЕС да бъде приет бързо, което "ще ни позволи да започне да харчим парите навреме"

156 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Над 2 млрд. евро повече ще получи България по Кохезионните фондове през програмния период 2014-2020 г., коментира в интервю за Дарик Томислав Дончев, министър по управление на средствата от Европейския съюз. Страната ни е сред четирите държави, на които са отпуснати повече средства по това перо след приетия вчера от Европейския съвет 7-годишен нов бюджет на Европейския съюз (ЕС).

Според Дончев освен увеличения размер на финансиране, втората голяма новина е гъвкавостта на средствата от ЕС. "Надявам се да няма каквото и да било забавяне в приемане на регламентите, защото това е един от факторите, който ще ни позволи да започнем да харчим парите навреме. Аз не искам да има инвестиционна дупка за година или две. Искам да запазим темпото на инвестиционния процес", каза още Томислав Дончев.

Той поясни, че начинът, по който ще се разпределят средствата ще бъде решен окончателно в средата на годината, когато се очаква да бъдат приети всички регламенти на европейско ниво, които определят начина на харчене на парите.

"В новата финансова рамка нашата страна ще получи общо 15.2 млрд. евро за седемте години, но след приспадане на дължимите вноски чисто ще получи над 12 млрд. евро приход от ЕС, разясни Дончев.

Подкрепи Economic.bg