30 милиона души в света живеят в робство

75% от жертвите на съвременното робство се намират в Азия

160 ~ 1 мин. четене

Близо 30 милиона души в света живеят в робски условия, като половината от тях се намират в Индия. Това сочи първият по рода си доклад, изготвен от организацията „Уолк фрий”, цитиран от АФП.

75% от жертвите на съвременното робство се намират в Азия, но „нито един континент не е пощаден”, казва организацията със седалище в Австралия, която има подкрепата на бившия държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън и съоснователя на „Майкрософт” Бил Гейтс.

Според проучването Индия е начело на класацията с 14 милиона души, които живеят в робство. Следват Китай и Пакистан с 2,9 и над 2 милиона жертви. След тях се нареждат Нигерия, Етиопия, Русия, Тайланд, ДР Конго, Мианмар и Бангладеш. В тези 10 страни живеят 22 милиона от общо 29,8 милиона жертви на робство.

В Индия цели села и общности са принудени да робуват. Деца са принудени да работят някакъв занаят - тъкане на килими например, които после се продават скъпо в магазините на туристи. Ако се вземе предвид робите като част от населението на страната, начело в класацията се изказва Мавритания - 4% от хората в нея са роби, като дори деца се раждат роби.

Подкрепи Economic.bg