320 млн. евро за третата линия на метрото

Строителството може да започне до края на годината, смята инж. Стоян Братоев

236 ~ 2 мин. четене

320 милиона евро е стойността на проекта за третата линия на столичното метро. Вече е изготвен проект, в момента приключват тръжните документации и до края на януари ще бъдат внесени в Управляващия орган на Оперативна програма „Транспорт” за предварителен контрол и в Агенцията по обществени поръчки. Това каза инж. Стоян Братоев, изпълнителен директор на „Метрополитен” ЕАД, в интервю за Агенция „Фокус”.

След като бъдат изпълнени процедурите по предварителния контрол, които са част от операционните споразумения по оперативните програми, тръжните процедури ще бъдат започнати. Нашето желание е да приключат до есента на 2014 година, за да може в края на годината, с приключването на основното строителство към летището и Бизнес парка, да започне строителството на третата линия, коментира Братоев.

Строителството е планирано за 4 години. Първо ще започнем централния участък – около 7,5 км със 7 метростанции. Предвижда се той да бъде завършен през 2018 г., допълни директорът на столичната компания.

Третият метродиаметър ще свързва бул. "Ботевградско шосе", през Орлов мост, НДК и Красно село, до кв. Овча купел. 

През тази година продължава строителството на участъци и по останалите линии на метрото. Това е трасето от бул. „Цариградско шосе”, през кв. „Дружба” до летището, където в момента е изпълнено строителство около 38%. В края на годината строителството трябва да достигне около 95% и в началото на следващата година да започнат постепенно единичните и комплексните изпитания, за да може през април 2015 г. участъкът да бъде готов за експлоатация, както е по договорите и графиците за строителство, разказа Братоев.

Другият участък, по който се работи в момента, е около 2,8 км с 3 метростанции – от кв. „Младост I”, по бул. „Ал. Малинов” до Бизнес парка в кв. „Младост IV”. Напредъкът по изпълнение на строителството е около 27-28 %, тъй като то е започнало по-късно. През май трябва да бъде въведен в експлоатация участъкът от кв. „Младост I” до Бизнес парка – с 3 метростанции. Предстои да започне строителството на участък от 1,3 км с една метростанция – от бул. „Джеймс Баучер” до бул. „Тодор Каблешков” и ул. „Съборна”. То вероятно ще започне през първото тримесечие на тази година. Срокът на строителството е 22 месеца, т.е. този участък трябва да бъде завършен в края на 2015 г., казва още в интервюто шефът на "Метрополитен".

През февруари и март ще бъдат пуснати и новите 10 влака за метрото, доставени със средства по ОП "Транспорт". Те ще се движат по разширението „Младост 1” – Бизнес парк и „Младост” - Летище София. 

Коментари: 0