Без промяна в сметките за ток след намалението

Причината е, че някои от новите електромери са настроени само за една тарифа

84 ~ 1 мин. четене

Поевтиняването на тока от 1 януари може и да не се усети по сметките на домакинствата. Причината е, че електромерите може да работят само на една тарифа, предупреждават експерти, цитирани от Нова тв.

От 1 януари цените на тока бяха намалени средно с 1% за дневна тарифа и 10% за нощната. Оказва се обаче, че дори и да се топлим само нощем, 10-те процента поевтиняване може и да не се отразят на сметките ни. Получава се така, защото след смяната на старите еднотарифни електромери, някои от новите са настроени да отчитат само една тарифа. Експерти съветват абонатите да проверят как работят уредите им.

Въпреки че електромерите са собственост на ЕРП-то, отговорност на абоната е да провери дали неговият уред отчита и двете тарифи. В случай че не е така - пак абонатът трябва да поиска електромерът да бъде пренастроен и да си плати за услугата. За абонати на ЧЕЗ и Енерго-про - тя струва 23 лв. Ако сме абонати на EVN - 7 лв. От електродружествата нямат точни данни колко от електромерите им отчитат само на една тарифа.

Коментари: 0