3600 пенсионери сменили КТБ с друга банка

НОИ продължава да приема заявление за промяна

3600 пенсионери сменили КТБ с друга банка
3662 ~ 2 мин. четене

От около 6000 лица, получаващи пенсиите си в „Корпоративна търговска банка” АД и „Креди Агрикол България” ЕАД, още до 2 юли 2014 г. са подадени и обработени от НОИ 3672 броя заявления на пенсионери за смяна на платеца на пенсията. Това се казва в съобщение на осигурителния институт по повод информацията, съобщена по-рано днес от омбудсмана Костантин Пенчев, че НОИ продължава да превежда парите на тези хора в затворените банки и те не могат да ги ползват.

Институтът е реагирал своевременно и е информирал лицата, получаващи пенсиите си в двете банки, непосредствено след решението на БНБ за поставянето им под специален надзор, твърдят от дружеството.

В Контактния център на НОИ са регистрирани значителен брой обаждания от пенсионери, които въпреки , че са били информирани за възможността да променят банковата си сметка за получаване на пенсия, не са предприели действия в тази насока, позовавайки се на официалната информация, че двете банки ще бъдат отворени на 21 юли 2014 г.

Към днешна дата, по данни на информационната система на НОИ, близо 80% от лицата с банкови сметки в двете финансови институции са изявили желание за промяна на банката, в която им се изплаща пенсията, които са удовлетворени. НОИ продължава да приема заявления за промяна на платеца.

От института припомнят, че изплащането на пенсиите се извършва след като пенсионерът е подал писмено заявление с посочена разплащателна или спестовна лична сметка, в избрана от него банка. Ситуацията с КТБ и Креди Агрикол България не попада сред основанията, поради които НОИ може да спре изплащането на пенсията, уточняват от институцията.Подкрепи Economic.bg