470 млн. лв. са официалните доходи от наем

НАП отчита повишена събираемост при луксозните имоти

470 млн. лв. са официалните доходи от наем

Снимка: Стоян Йотов

Обявените доходи от наем в страната за 2013 г. възлизат на 470 млн. лв., което е с 19 млн. лв. повече от предходната година, става ясно от информация на Националната агенция по приходите (НАП), цитирана от агенция БГНЕС.

През последните три години се наблюдава тенденция на нарастване на декларираните доходи от този тип. В същото време няма съществена промяна в броя на хората, обявяващи доходи от наем. За 2011 г. те са били 121 хил., а общата стойност - 448 млн. лв. Въпреки, че хазяите посочили в декларациите си доходи от наем са намалели с 2 хил. през следващата, обявените суми са с 3 млн. повече. В декларациите, подавани през 2014 г., 123 хил. души включили суми по това перо.

От НАП напомнят, че според българското законодателство, всеки гражданин, получил доходи от наем, трябва да ги декларира и да плати данък като физическо лице. В случай че за последните 12 месеца доходите от наема надхвърлят 50 хил. лева, лицето подлежи на задължителна регистрация по ДДС.

Рискът от укриване на доходи от собствениците на обекти, намиращи се на централни търговски улици, е бил идентифициран от НАП преди няколко години. От Агенцията са предприели редица мерки за намаляване на неговото влияние, като отпечатване на информационни брошури за правата и задълженията при покупка, продажба, отдаването под наем, наемане на недвижими имоти. При реализирането на кампаниите, данъчната администрация работи съвместно с браншовите организации на посредниците при покупка и продажба на недвижими имоти. Мерките включват и извършването наревизии и проверки на физически лица.

Гражданите могат да подават сигнали за некоректни наемодатели на телефон 0700 18 700 на цената на градски разговор или чрез електронна поща infocenter@nra.bg. От НАП гарантират, за конфиденциалност на подателя.

През 2006-2007 г., анализ на Агенцията установи, че рискът от укриване на доходи от собственици на обекти, намиращи се на централни търговски улици, се проявява при 71% от тях. Според първоначалните изчисления укритите доходи от собствениците са били 95% от общо реализираните, а щетите за държавната хазна са над 12 млн. лв.

В процеса по третиране на риска са приложени различни контролни мерки - 537 оперативни проверки; 379 проверки за установяване на факти и обстоятелства и 216 ревизии. За откриването на данни за укрити доходи, освен документалната проверка в счетоводството на наемополучателя, са извършени и документални проверки в счетоводството на наемателя .

Последващият анализ на данните показва, че в резултат на контролните действия на НАП са променени параметрите на основните характеристики на риска от укриване на доходи от собственици на обекти на централни търговски улици. Вероятността от проявление на риска, която през 2007 г. е била 68%, през 2012 г. вече е 41%. Изменението на процента на укритите доходи в общия размер на доходите от наем на луксозни търговски обекти е от 69% през 2007 г. спада до 34% през 2012 г., а размерът на щетата е намалял от 12,337 млн. лв. на 2,745 млн. лв. за същият период.

През 2013 г., при леко увеличаване на нетния размер на луксозните отдаваеми площи и при спад на цената на 1 кв.метър наемна площ с цели 61% спрямо 2008 г., е увеличен размерът на декларираните доходи с 31,48% спрямо 2008 г.

Коментари: 0