8 страни от ЕС заплашват с вето бюджета на общността

България иска средствата по политиката за сближаване да бъдат орязани възможно най-малко

Бюджетът на Европейския съюз (ЕС) за периода 2014-2020 г. е заплашен от налагане на вето от 8 страни на общността. Те настояват разходите да бъдат орязани. по този начин бюджетът на ЕС за следващите 7 години все още е в задънена улица. В Брюксел продължават преговорите за намиране на компромис преди срещата на върха в края на седмицата.

Позицията на България е средствата по политиката за сближаване да бъдат орязани възможно най-малко. "Кохезионната политика ще се реши на последния етап от преговорите. В някои страни съкращенията отиват до 40%. Ние не сме сред най-тежко засегнатите. Има варианти, при които нашата страна ще бъде по-добре защитена, отколкото много други държави от Източна Европа и новите страни-членки, които ще видят сериозни съкращения", коментира външният министър на България Николай Младенов, цитиран от bTV.

Бюджетните съкращения и отпускането на блокираните траншове за Гърция са сред темите на срещата на Еврогрупата. Атина се надява да получи и трите транша за тази година, които са общо 44 милиарда евро. Същевременно гръцкото правителство категорично отхвърли поставеното от МВФ искане за допълнителни съкращения на още 22 хиляди държавни служители до 2014 година.

 

Коментари: 0