8 вкусни сандвича, за които никога не сте чували
Business Insider предлага 8 сандвича, които си залсужава да поръчате ако ги има в менюто
5030
~ 2 мин. четене
В чест на Деня на националния сандвич, който се чества на 3 ноември, сайтът Business Insider предлага 8 различни сандвича, срещани в различни части на света, за които вероятно не сте чували, но които си заслужава да опитате ако присъстват в менюто.
Bosna
Bosna е пикантен австрийски сандвич, който на външен вид наподобява хот-дог. Той е направен с братвруст, лук и смес от горчица и/или кетчуп, смесено с къри. Продуктите се поставят върху продълговат бяла питка и обикновено се затопля преди сервиране.
Chivito
Национално ястие в Уругвай, познато като Lomito и в Аржентина, сандвичът Chivito е за любители на пържоли. Направен е с тънко нарязана пържола, моцарела, майонеза, домати и маруля. Изпича се и от двете страни. Чести добавки към него са черни или зелени маслини, бекон и нарязани сварени яйца.
Jibarito
Специалитет от Чикаго, последван от имигрантите от Пуерто Рико. Вместо хляб, сандвичът се приготвя с пюре и пържени сладки зелени банани. След това се гарнира с майонеза, пържола, сирене и зеленчуци.
Roti John
Това е известен сандвич за закуска в Малайзия, Бруней и Сингапур. По същество представлява омлет във френски хляб. Обикновено се приготвя с мляно месо, сардини, яйце и нарязан лук, които се пържат в тиган. След това се поставят в кухината на франзела, която се пържи отново. Сервира се нарязано на малки порции.
Zapiekanka
Сандвича идва от Полша, където е изключително популярна храна на улицата. Прави се с половин франзела, гарнирана с гъби, сирене, нарязан лук, шунка или друг вид месо и чушки. Изпича се в пещ, докато сиренето се разтопи върху франзелата и тя стане хрупкава. След изпичане може да се добави кетчуп, горчица или див лук.
Cemita
Родом сандвичът е от Пуебла, Мексико. Името му е свързано с вида хляб, който е кръгъл и е покрит със сусам. Съставките на Cemita са авокадо, месо (обикновено говеждо), сирене, лук, билки.
Mitraillette
Белгийците консумират картофки много сериозно и не е учудващо, че един от любимите им сандвичи се прави с тях. Mitraillette включва малка багета и пържено месо (наденички, пържола или говеждо), гарнирани с посолени картофки и сос по избор (майонеза, чеснов сос, сос беарнез).
Donkey Burger
Donkey Burger се приготвя с магарешко месо с подправки, маруля и зелени чушки. Продуктите се поставят между две дълги кифлички (познати като Huo Shao), които се запичат на скара.
Bosna
Bosna е пикантен австрийски сандвич, който на външен вид наподобява хот-дог. Той е направен с братвруст, лук и смес от горчица и/или кетчуп, смесено с къри. Продуктите се поставят върху продълговат бяла питка и обикновено се затопля преди сервиране.
Chivito
Национално ястие в Уругвай, познато като Lomito и в Аржентина, сандвичът Chivito е за любители на пържоли. Направен е с тънко нарязана пържола, моцарела, майонеза, домати и маруля. Изпича се и от двете страни. Чести добавки към него са черни или зелени маслини, бекон и нарязани сварени яйца.
Jibarito
Специалитет от Чикаго, последван от имигрантите от Пуерто Рико. Вместо хляб, сандвичът се приготвя с пюре и пържени сладки зелени банани. След това се гарнира с майонеза, пържола, сирене и зеленчуци.
Roti John
Това е известен сандвич за закуска в Малайзия, Бруней и Сингапур. По същество представлява омлет във френски хляб. Обикновено се приготвя с мляно месо, сардини, яйце и нарязан лук, които се пържат в тиган. След това се поставят в кухината на франзела, която се пържи отново. Сервира се нарязано на малки порции.
Zapiekanka
Сандвича идва от Полша, където е изключително популярна храна на улицата. Прави се с половин франзела, гарнирана с гъби, сирене, нарязан лук, шунка или друг вид месо и чушки. Изпича се в пещ, докато сиренето се разтопи върху франзелата и тя стане хрупкава. След изпичане може да се добави кетчуп, горчица или див лук.
Cemita
Родом сандвичът е от Пуебла, Мексико. Името му е свързано с вида хляб, който е кръгъл и е покрит със сусам. Съставките на Cemita са авокадо, месо (обикновено говеждо), сирене, лук, билки.
Mitraillette
Белгийците консумират картофки много сериозно и не е учудващо, че един от любимите им сандвичи се прави с тях. Mitraillette включва малка багета и пържено месо (наденички, пържола или говеждо), гарнирани с посолени картофки и сос по избор (майонеза, чеснов сос, сос беарнез).
Donkey Burger
Donkey Burger се приготвя с магарешко месо с подправки, маруля и зелени чушки. Продуктите се поставят между две дълги кифлички (познати като Huo Shao), които се запичат на скара.