АПИ даде 1.2 млн. лв. за археология по "Хемус"

Изложба с намерените предмети по магистралата ще бъдат подредени в изложба в Шумен

3647 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е дала 1.21 млн. лв. за археологически проучвания на участъка Шумен - Белокопитово от АМ "Хемус", съобщиха от пътната агенция.

Разкритите находки по трасето днес ще бъдат представени на изложбата "Археологическите разкопки преди една магистрала АМ "Хемус" км 342+200 до 349+350". Събитието ще е в Шумен, а организатор е Регионалния исторически музей в областния град и Националния археологически институт с музей при БАН.

По трасето на новостроящата се магистрала са проучени 5 археологически обекта от различни периоди - селища от късната бронзова епоха, ранното средновековие и римския период, ранносредновековен и късносредновековен некропол, жилища от ранното средновековие и други.

При разкопките си археолозите са открили амфорен печат и керамика, изработена на грънчарско колело от късната желязна епоха - VI-I в. пр. н. е. В селище от късноримския период са намерени битова керамика, над 400 монети, битови предмети - фибули, огледала и др., които са от втората половина на IV в. и началото на V в.

В ранносредновековен некропол като погребални дарове са открити глинени съдове, бронзови накити - копчета и апликации, стъклени и костни мъниста и др. Част от погребенията са били на малки деца и бебета. Разкрит е и гроб с богат и разнообразен инвентар. Сред даровете има сива кана с врязани знаци, обработен костен рог, железен нож.

В късносредновековен некропол са проучени над 720 гроба. В тях са намерени пръстен, обици и копчета. Предполага се, че те са от XV-XVI век.

Коментари: 0