Airbus A350 се готви за първия си полет

Европейската корпорация се бори за надмощие с американския си конкурент Boeing

3662 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-новият самолет от европейския самолетостроител Airbus - моделът A350 се подготвя за първия си полет, който трябва да се осъществи по-късно днес.

Airbus A350 е проектиран да изразходва по-малко гориво от прекия си конкурент 787 Dreamliner на американския конкурент Boeing, предава BBC. Очаква се Airbus A350 да излети от френския град Тулуза, където се сглобява моделът.

A350 се разглежда като жизненоважен за бъдещето на Airbus, който се конкурира с Boeing за продажбата на нови самолети на повече авиокомпании в света.

Авиокомпаниите са притиснати от високите цени на горивата и намаляващия брой пътници, което ги принуждава да търсят все по-икономични самолети.

Подобно на Dreamliner, Airbus A350 е направен предимно от съвременни материали, които са по-леки и по този начин е намалена крайната маса на самолета.

Airbus вече спечели над 600 поръчки за новия A350. Въпреки това американският Dreamliner е далеч напред, тъй като има поръчки за производството на 890 самолета. Airbus се надява първите джетове A350 да бъдат доставени на крайни клиенти до края на 2014 г.

Подкрепи Economic.bg