Ако дълговете на Мини Бобов дол не се разсрочат, то НАП трябва да ги отпише

Натискът върху миньорите не е прецедент и не се ограничава само в Бобов дол, смята Манолов

Димитър Манолов:

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

„Ако дълговете на Мини Бобов дол не се разсрочат, то НАП и НОИ трябва да ги отпишат и 2 500 души да останат без работа“, това заяви в ефира на bTV вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ и председател на надзорния съвет на НОИ Димитър Манолов.

Манолов уточни, че НОИ не може да вземе решение, а единствено да даде становище, което да се вземе предвид от Националната агенция по приходите. Мините в Бобов дол са в несъстоятелност от 2006 г. и реално в момента се управляват от синдик и банките кредиторки, затова е под въпрос доколко решенията в дружеството се вземат от Христо Ковачки. Дружеството има одобрен от съда в Кюстендил оздравителен план и разсрочването на огромните задължения от над 40 млн. лв. към НАП са част от него. Кредиторите са преценили, че при реализацията му, предприятието може с икономическа дейност да погасява задълженията си, включително и тези към бюджета.

Вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ уточни, че това не е изключение, а редовна практика при дружества със затруднено финансово положение. Във времената, когато НОИ сама е събирала дължимите към нея суми, около 70% от тях са получавани след разсрочване. По този начин са събрани и всички задължения от „Кремиковци“, например.

В същото време Димитър Манолов изрази позиция, че случилото се в Бобов дол преди изборите е изключително неприемливо, но не е прецедент. Според него натиск върху работниците се е упражнявал и преди в същата мина, както и в други мини - тези за добив на мед, както мина нашумяла в медиите напоследък, по неговите думи.

Бившият икономически министър Трайчо Трайков заяви, че не всяка компания, която има подобни задължения към бюджета може да получи разсрочване. Той определи случилото се в миньорския град като „едно от най-гнусните прояви на съвременното робство“. „Такова отношение към хората е недопустимо“, допълни Трайков в ефира на bTV.  

Коментари: 0