Правителството оцеля

БСП и ДПС запазиха подкрепата си

Снимка: БГНЕС

Автор: Стилиян Гребеничарски

Народното събрание отхвърли вота на недоверие срещу кабинета „Орешарски“. Искането беше внесено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и група народни представители и атакува политиката на правителството в сектор енергетика.

Две гласувания в рамките на 5 минути бяха необходими на депутатите за да вземат своето решение. В зала бяха 209 избраници. При първото гласуване за вота гласуваха 93 народни представители, а против - 116. Последвалото гласуване повтори резултатите. Против правителството гласуваха от ГЕРБ и независими, а ДПС и БСП подкрепиха кабинета. Избраниците на Атака не участваха във вота. Депутатите от ГЕРБ напуснаха залата след края на гласуването.

Премиерът призна след вода, че енергетиката не е в добро състояние, в резултат на натрупани грешки. Двете основни грешки, според него, са допуснати през 2000г. и 2012 г., а именно договорите с електроцентралите и бумът на т.н. зелена енергия. Орешарски посочи, че в момента е в ход либерализацията на пазара на електроенергия, която е била ненужно забавена в последните години.

Пламен Орешарски благодари, както за подркепата, така и за градивната критика на опозицията

Коментари: 0