Allianz и AIG в списъка "твърде големи, за да фалират"

Застрахователите ще трябва да държат по-високи капиталови резерви и да изготвят планове за възстановяване в случай на фалит

American International Group (AIG) и Allianz са сред застрахователите, считани за системно важни от световните финансови регулатори, което означава, че могат да се сблъскат с по-строги капиталови стандарти и по-строго регулиране.

Списъкът на девет застрахователя "прекалено голям, за да фалира", който включва MetLife, Prudential Financial и Axa, бе публикуван вчера от Съвета за финансова стабилност (СФС). Към него спадат и Prudential Plc, Aviva, Ping An Insurance Group и Assicurazioni Generali.

Съветът, воден от управителя на Bank of England Марк Карни, координира отговора на глобалните регулатори спрямо най-тежката финансова криза, опитвайки се да предотврати повторение на сценария, който последва след фалита на Lehman Brothers Holdings.

"Днес бележим важна стъпка към по-широкото овладяване на рисковете, свързани с важни за системата финансови институции," заяви Карни. "Сериозната надзорна рамка за застрахователния сектор е от съществено значение за поддържането на финансовата стабилност."

Застрахователите, определени като "твърде големи, за да фалират", ще трябва да държат по-високи капиталови резерви и да изготвят планове за възстановяване в случай на фалит. Крайните детайли ще бъдат разработени до края на 2015 г. и ще се прилагат от януари 2019 година.

Коментари: 0