American Airlines ще пести гориво от ръководствата за стюардеси

Въвеждането на таблети ще съкрати близо 1 млн. долара разходи

American Airlines ще пести гориво от ръководствата за стюардеси
Автор: Стилиян Гребеничарски

American Airlines е получила одобрение от авиационния регулатор в САЩ да замени хартиените ръководства за стюарди и стюардеси с таблети, съобщава Reuters. Очаква се промяната да спести приблизително 1 млн. долара годишно.

Действието идва малко повече от година, след като хартията изчезна от пилотските кабини на повечето авиопревозвачи зад океана, като част от мерките за съкращаване на разходи и повишаване на конкурентоспособността на превозвачите. На този етап то няма да се приложи за подразделението на компанията - US Airways, поне докато общото дружество не получи единен сертификат за авиационен оператор.

В допълнение на бюджетните съображения, American Airlines се надява, че таблетите ще подобрят обслужването на пътниците и ще улеснят работата на персонала в самолетите. Нововъведението ще позволи на стюардите по-добре да обслужват пътниците с приоритет, както и да осъществяват по- лесно бордните продажби.

Когато превозвачът смени близо 16-килограмовите хартиени комплекти за пилотите с половинкилограмови таблети, той обяви, че ще спести 1,2 млн. долара от разходи за гориво. Изоставянето на ръководствата на стюардите, тежащи малко над 2 кг., ще намали потреблението на керосин с 600 хил. долара годишно, а още 350 хил. долара ще бъдат спестени от хартия, отпечатване и куриерски услуги.

От 2005 година насам American Airlines е спестила 3,8 млрд. литра гориво благодарение на програмата си за ефективно управление на ресурсите. Разнообразните мерки досега включват от използването на един двигател по време на придвижване в рамките на летищата, когато това е безопасно до премахване на вече непотребните слушалки на гърба на седалките в по-старите самолети.

„Авиопревозвачите търсят начини да съберат различни, незначителни на пръв поглед мерки, които обаче в крайна сметка да доведат до значителен ефект върху оперативното им представяне”, коментира консултантът в този бранш Робърт Ман.     

След дълги времена на трудности, през последните години щатските авиационни оператори регистрират положителни резултати. За изминалото тримесечие American Airlines отчете най-високата си печалба в цялата история. Цените на акциите ѝ затвориха вчера на ниво от 38,58 долара за брой или с ръст от 1,6%.

Коментари: 0