Аналоговият телевизионен сигнал ще спре на 30 септември

Всички ваучери за декодери в страната са били раздадени, увери заместник-министърът по транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров

152 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Предложение за спиране на аналоговия телевизионен сигнал от 30 септември ще внесе заместник-министърът по транспорта, информационните технологии и съобщенията Георги Тодоров. "В понеделник свикваме заседание на Органа по цифровизация, на което ще предложа дата 30 септември за преустановяване на аналоговия сигнал", съобщи Тодоров пред журналисти в Русе, предаде Kmeta.bg.

Според зам.-министъра на транспорта всички ваучери за декодери в страната са били раздадени, като последно хората са ги получили в три региона - Югоизточен, Югозападен и Северен централен. Раздаването в районите там е започнало от средата на тази седмица. Така цифровият сигнал ще има 95% покритие на територията на страната ни.

"След като договорите са сключени, е задължение на изпълнителя да започне разпространението и снабдяването на места с декодери", обясни Тодоров. Цената на ваучерите на места е по-висока от тази на търговеца, а разликата ще отиде в държавния републикански бюджет, уточни още той.

"Агенциите за социално подпомагане вече са уведомени и разпространяват ваучери, за да имат възможност хората да ги получат и от понеделник да се снабдят с декодиращи устройства", каза още заместник-министърът. Право на ваучери за декодери имат 210 хил. граждани.

Цифровизацията на ефира трябваше да стане факт от 1 септември, но се получи забавяне поради това, че на места не бяха избрани фирми, които да доставят декодери за социално слабите хора. Очакваше се аналоговият сигнал да бъде преустановен около 10 септември, но процедурите по раздаване на декодери все още не бяха приключили.

Подкрепи Economic.bg