Андреева: Заплатите в спешната помощ ще бъдат увеличени с 10% от 2014 г.

Според здравния министър българското здравеопазване е във вакуум

128 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

“От следващата година в спешната помощ и в кръвните центрове заплатите ще бъдат увеличени с 10%, а в психиатричните заведения – с 20%. Ще бъдат подновени и самите центрове“.Това заяви здравният министър Таня Андреева в предаването “Здравей България“ по Нова ТВ. Тя допълни, че се разписват програми за електронно здравеопазване, които също ще започнат да се разработват от следващата година. По думите й такава програма се въвежда за срок от 10 до 15 години.

“Здравеопазването е във вакуум. Нямаше посока в която да се обърна през тези сто дни и всичко да е наред“, отбеляза Андреева. По думите на министъра на здравеопазването до този момент не е имало стратегия накъде да се развива българското здравеопазване и насока, в която да се върви.

Андреева обясни, че ще се наложи затварянето на някои болници, които не отговарят на условията, на които трябва да отговарят. Тя подчерта, че парите, пренасочени от правителство на ГЕРБ са причина за лошото състояние на здравните заведения. По думите й в момента се разработва заздравителен план с екипите на лечебните заведения и болниците постепенно ще започнат да изплащат дълговете си. Според министъра на здравеопазването е много важно да се мотивират младите кадри и да останат да работят у нас, тъй като в болниците няма много млади лекари.

Относно вноските за здравеопазване, Андреева обясни, че около 350 хил. души не желаят да внасят здравни осигуровки, но няма как да се отнеме свободата им. Според нея това, което може да се направи, е да се убедят хората, че при нужда ще им бъде оказана спешна помощ.

Подкрепи Economic.bg