Обама дава шанс на дипломацията

Американският държавен глава е поискал от Конгреса да отложи гласуването за предприемане на военни действия срещу Сирия

88 ~ 1 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Американският президент Барак Обама е поискал от Конгреса да отложи гласуването за предприемане военни действия срещу Сирия, след като Русия опита по дипломатически начин да убеди Дамаск да се откаже от химическите оръжия, предаде FT.

В пряко обръщение към нацията, американският държавен глава заяви, че дипломатическата инициатива, обявена за първи път в Москва през почивните дни, е на път да “отстрани химическите оръжия без сила“. Въпреки това позицията на Обама за ситуацията в Сирия не се е променила.

“Все още е рано да се каже, дали предложението Сирия да премахне химическите си оръжия под международен контрол ще успее, а евентуално споразумение трябва да съдържа клаузи, според които режимът на Асад спазва ангажиментите си“, заяви американският държавен глава.

Според него продължителната гражданска война в Сирия “не е светът, който трябва да приемаме“. Обама подчерта, че е наясно с това, че идеята за военни действия няма да бъде приета добре от американските граждани след цената, която платиха американците за Ирак и Афганистан.

 “Когато диктаторите извършват зверства, те се опитват да представят нещата по друг начин. Но тези неща се случват. Въпросът сега е какво САЩ и международната общност сме готови да направим“, заключи той.

Очаква се в четвъртък държавният секретар на САЩ Джон Кери да се срещне с руския си колега Сергей Лавров, за да обсъдят ситуацията и бъдещите действия срещу Сирия.

Подкрепи Economic.bg