Apple иска $2.5 млрд. обезщетение от Samsung

Американската компания съди южнокорейския си конкурент за плагиатство

7026 ~ 2 мин. четене

Най-голямата технологична компания - Apple ще иска 2.5 млрд. долара обезщетение от южнокорейската Samsung, пише Reuters. Обвиненията, отправени от американската компания, са за плагиатство.

"Това все още е консервативно изчисление", обясняват адвокатите на Apple в документацията за предстоящия голям процес в Калифорния, който ще започне следващия понеделник. Samsung отрича обвиненията, предава Ройтерс.

Процесът в Калифорния е кулминацията на продължаващия повече от година спор между двете компании в световен мащаб. Производителят на iPhone от Калифорния и в момента най-големият световен доставчик на смартфони от Южна Корея се обвиняват взаимно в нарушения на патенти и права върху дизайн.

Централна арена в този дебат е Германия. Във вторник върховен областен съд в Дюселдорф спря за продажби в Европа малкия таблет на Samsung Galaxy Tab 7.7. В същото време обаче позволи да се продава по-големият таблет 10.1N Galaxy Tab. Apple призоваше за национална забрана за продажбата на десетинчовото устройство на Samsung. Корейците обаче модифицираха специално за Германия дизайна и така Apple не успя да прокара забраната.

След решението в Дюселдорф сега индустрията с нетърпение гледа към Сан Хосе, където в понеделник започва големият процес Apple срещу Samsung. Част от исканията на Apple там са и за 500 млн. долара, които производителят на iPhone разглежда като свои пропуснати ползи заради „преписани" продукти от Samsung. Осен това  Apple настоява за допълнителни 25 млн. долара за някои лицензионни възнаграждения.

За първи път от съдебния документ става ясно каква сума точно иска Apple за законосъобразното използване на интелектуалната си собственост: по 24 долара на всяко устройство за всички права върху патенти и дизайн. Ако се заплащат единични патенти, цената може да скочи още повече.

Така например производителят на iPhone иска по 2,02 долара за всяко устройство, ако то съдържа функция, с която съдържанието на екрана автоматично отскача назад, когато то се отдърпва с пръст надалеч. След твърденията на Apple тази функционалност вече липсва в устройствата на Samsung

 

Подкрепи Economic.bg