Apple спечели съдебен спор за $1 млрд. срещу Samsung

Американският съд постанови, че корейската компания е нарушила патентното право и копира визията на Apple

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Най-скъпата борсово търгувана компания в света - американската Apple спечели патентно дело в САЩ за над 1 млрд. долара срещу Samsung Electronics, пише Bloomberg. Според американския съд корейската компания е нарушила шест патента на Apple.

Освен това калифорнийският съд е постановил, че Samsung е копирал визията на телефоните на Apple. Затова пък е отхвърлил насрещните патентни искове на корейската компания.

"Обявената днес присъда не е победа за Apple, а загуба за американските потребители", коментираха от Samsung. "Жалко е, че патентните закони могат да бъдат манипулирани, за да осигуряват монопол на една компания и технологии, които всекидневно се подобряват от Samsung или други компании", добавят от там.

От корейската компания обявиха също, че това не е краят на съдебната битка. "Тя ще продължи по съдилищата в целия свят", казват от там.

През април 2011 г. Apple заведе дело за нарушаване на патентните права срещу Samsung. Веднага беше заведено насрещно дело. В момента двете компании се съдят на четири континента. Дела текат още във Великобритания, Австралия и Южна Корея.

Целта на Apple е да забрани изцяло продажбите на таблетите Samsung Tab 10.1 в САЩ и да удължи забраната за продажба на смартфоните Samsung Galaxy. Това ще бъде решено от съда на по-късен етап.

"Има огромна разлика между присъдата и реалността", коментира Кевин Рестиво, анализатор в IDC. "Samsung вероятно скоро няма да предаде лидерството на пазара на смартфони нито на Apple, Нито на която и да е друга компания", добавя той.

През второто тримесечие на годината Samsung продаде 50.2 млн. смартфона по целия свят и държи 32.6% от пазара. Apple от своя страна продаде 26 млн. устройства и притежава 16.9% от пазара.

Коментари: 0