Aвстрийски енергиен бос в афера за 14 млн. евро

Бизнесменът укривал средствата в лихтенщайнска банка

3638 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Бившият шеф на австрийската газова компания Вegas Рудолф Зимандл държи 14 млн. евро в лихтенщайнска банка, като източникът на средствата е неясен. За това съобщава Der Standart, позовавайки се на изявление на Виенската съдийска колегия.

Австрийските магистрати подозират Зимандл в корупция. Ход на разследването срещу него бе даден през лятото на 2012 г., след което той бе арестуван поради опасения, че може да напусне страната и да се укрие. Бившият председател на Управителния съвет на Вegas на няколко пъти не се явяваше в съда с извиненията, че е има проблеми със здравословното състояние.

Прокуратурата разследва също и твърдения, че Зимандл е представял фалшиви документи, за да му бъдат възстановявани средства за направени нерегламентирани служебни разходи. Бившият директор на Begas отрича всички обвинения срещу себе си. В петък Виенския съд ще реши дали да остави Зимандл в ареста.

През март 2013 г. строителна компания добави към обвиненията срещу Зимандл и твърденията, че бизнесменът е откраднал близо 2.6 млн. евро под формата на комисионна за крупна сделка.

Подкрепи Economic.bg