БЕХ иска 30% данък върху приходите от фотоволтаици

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) категорично се противопоставиха на предложението

332 ~ 3 мин. четене

"Българският енергиен холдинг" (БЕХ) поиска от правителството и Парламента да обложат с 30% данък приходите на слънчевите електроцентрали от продадената по преференциални цени електроенергия, предаде Mediapool. Така щели да се постигнат три цели - да се балансира системата, в която сега има заложен дефицит, който няма да се покрие с действащите цени на тока, да се капитализира държавната "Национална електрическа компания" (НЕК), която е в технически фалит с дългове от над 2 млрд. лв., и да се намали отново цената на тока за бита, която вече бе намалена с 4.5% от август.

Изпълнителния директор на БЕХ Боян Боев предлага приемането на поправки в Закона за енергията от възобновяемите източници (ЗЕВИ), обяснявайки колко натежават възобновяемите източници в системата и в сметките за потребление не само в България, а и в цяла Европа, но инициирайки в крайна сметка предложения за текстове, в които се иска данък само от фотоволтаичните централи.

В писмото шефът на БЕХ посочва, че мерки за оптимизиране на системата, която е потърпевша от бума на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) "могат да бъдат както промяна на механизма за подпомагане и въвеждането на търгуеми зелени сертификати с оглед облекчаване на бюджета и избягването на регулаторния риск, така и въвеждането на ценови ограничения - тавани по отношение на цените за изкупуване на ел. енергия от ВИ".

От Българската фотоволтаична асоциация (БФА) категорично се противопоставиха на предложението. В момент, в който правителството търси начин за стабилизиране на сектора и намаляване на кредитната задлъжнялост, подобно решение би довело до фалит на цял един сектор и допълнителна дестабилизация на общия икономически климат в страната. Направеното предложение не се вписва по никакъв начин в заявената от правителството политика за намиране на устойчиви и ефективни решения за развитие на българската енергетика", категорични са от организацията.

ВЕИ-секторът е най-големият частен инвестиционен отрасъл в България. През последните 3 години вложенията в него възлизат на над 3 млрд. евро. Разкрити са около 10 хил. пряко заети работни места и още близо толкова - в свързани бизнес-дейности. За първи път в България с инвестиции в зелени производства стъпиха едни от най-големите световни финансови институции, както и водещи международни технологични компании, пише още в становището.

Прилагането на европейските политики за насърчаване на зелената енергия в енергийния микс даде възможност и на множество български предприемачи да се включат с проекти в сектора, като броя на фирмите вече е над 1600. Освен това всеки български гражданин получи възможност да ползва за дома си възобновяема енергия, за да намали битовите си сметки", казват още от БФА.

Според тях приемането на наказателни мерки към сектора на ВЕИ и непрекъснатите промени в законодателството създават непредвидимост на бизнес-средата и недоверие сред инвеститорите.

Подобни мерки ще доведат не само до оттегляне на големите инвеститори, но биха унищожили в зародиш възможността българските домакинства да станат независими от енергийните монополи.

Настояваме за независим международен одит и ревизия на БЕХ. Само по този начин ще стане ясно за всички български граждани къде са потънали милиардите евро, които БЕХ е натрупал под формата на кредити, както и ще се осветли начинът, по който се управлява българската енергетика. Без публично да се покаже истината за финансовото състояние на БЕХ, не може да се търсят каквито и да било решения за оздравяване и устойчиво функциониране на сектора. Остава отворен въпросът защо БЕХ търси защита на нерентабилните и замърсяващи производства за сметка на възобновяемите източници, които са гаранция за устойчивото развитие и конкурентноспособността на енергетиката.

Настояваме премиерът Пламен Орешарски, вицепремиерът по икономическо развитие Даниела Бобева и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев, да заявят ясно своята позиция по направените от БЕХ предложения", заявяват от асоциацията.

Подкрепи Economic.bg