BRICS хвърли ръкавица на ЕБВР и МВФ

Водещите държави в развиващия се свят учредиха конкурентна Нова банка за развитие със $100 млрд. капитал

Предизвикателство

BRICS хвърли ръкавица на ЕБВР и МВФ
240 ~ 1 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Страните от BRICS имат намерение да създадат алтернатива на вече съществуващите световни институции, които се контролират от Евросъюза и САЩ, информира телевизия Euronews.

На срещата на върха на групата на най-големите развиващите се икономики в света (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Република Южна Африка) в бразилския град Форталезе е обявено за създаване на „Новата банка за развитие” и Резервен фонд.

Предстои двете новоучредени финансови институции да влязат в директна конкуренция с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) и базирания във Вашингтон Международен валутен фонд (МВФ). Уставният капитал на „Новата банка за развитие” е ограничен на „скромните” 100 млрд. долара, като първоначалният ще е 10 млрд. долара.

„От създаването на банката ще имат изгода страните от БРИКС, но ще получат подкрепа и други развиващи се държави. Работата на банката ще се изгражда върху нашия опит на развиващи се страни”, коментира по темата новият премиер на Индия Нарендра Моди.

Щабквартирата на „Новата банка за развитие” ще се намира в китайския финансов център Шанхай. Самата финансова организация ще се съсредоточи върху едри инфраструктурни проекти, за които не достигат средства сред частните инвеститори.

Освен това, в рамките на подписаното споразумение е обявено за създаване на „хъб” за условни валутни резерви на страните от БРИКС. Руските чиновници твърдят например, че той „ще позволи да се намали зависимостта на световната икономика от евентуални санкции от страна на САЩ”, с каквито Москва се сблъсква в последните месеци.Подкрепи Economic.bg