Изнасяме бг коли за Сърбия

Заводът в Ловеч подписа договора, експортът започва от септември

Изнасяме бг коли за Сърбия
928 ~ 2 мин. четене

Автомобилният завод край Ловеч на "Грейт Уол" започва да изнася за Сърбия моделите, произвеждани в България. Договорът с партньорите от западната ни съседка вече е подписан, а първите автомобили за там ще потеглят в началото на септември, съобщи БНР.

От началото на годината заводът край Ловеч е произвел над 2 000 автомобила. Половината от тях са за пазарите в Македония и Италия, а останалите се продават успешно у нас, съобщи директорът на завода Андон Димитров. Той допълни, че интересът към родните джипове и пикапи е голям.

"В момента стартираме доста пазари. Сега сме пред финален договор с румънците. Финални преговори завършват с Унгария и Чехия. Почваме преговори с Гърция и  Турция. Така, че постепенно пазарите ще е увеличават и бройките продажби. Ние работим в момента с един голям буфер на склад, докато пуснем тези пазари, съответно след това започваме да работим по системата те поръчват, ти произвеждаш", обясни той.

Директорът на автомобилния завод край Ловеч каза още, че през тази година ще бъдат произведени общо 5 000 возила от двата модела и техните модификации, а след подписването на новите договори бройката ще се увеличи значително. Капацитетът на завода е 50 хиляди автомобила годишно. В момента там работят 200 човека, но при увеличаване на производството ще бъдат наети още специалисти.

Договорът със сръбската GWS Auto Group е подписан на 30 юни, става ясно от сайта на ловешката компания. Сръбското дружество става официален представител на Литекс Моторс за Сърбия, като компанията получава правата за дистрибуция и продажба на произведените в България автомобили – Great Wall. Сръбският партньор на Литекс Моторс е компания с дългогодишен опит в областта на продажбата и дистрибуцията на нови и употребявани автомобили. През годините GWS Auto Group са били официален вносител на Toyota за Сърбия и Черна Гора, както и на Honda за Сърбия.

Първото дилърство на марката Great Wall на сръбския пазар, ще отвори врати през месец август в Белград. От компанията – дистрибутор – предвиждат до края на тази година в Сърбия да бъдат открити още две официални представителства – в Нови Сад и Ниш. По първоначална информация износът за нашата съседка (Сърбия) ще стартира с двата ключови за Литекс Моторс модела – SUV автомобила Great Wall H6 и пикапът Steed 5. И двата автомобила се предлагат на българския пазар, като само преди месец от Литекс Моторс обявиха, че отново стартира производството и предлагането на Steed 5 с дизелов двигател.Подкрепи Economic.bg