БСП-София свали политическото доверие от АБВ

Софийската градска партийна организация на социалистите единодушно застана зад лидера Сергей Станишев и го издигна за водач на листата за евродепутати в изборите през май

124 ~ 1 мин. четене

Софийската партийна организация на БСП не приема и категорично се разграничава от инициативата на Георги Първанов, бивш председател на партията и президент на България, да подкрепи отделна кандидатска листа за предстоящите избори за Европейски парламент. Това се посочва в позицията на XII конференция на социалистите.

„Това може да отнеме победата на социалистите и да даде предимство на десницата и да постави под заплаха стабилността на парламентарното мнозинство и на правителството, излъчено с мандат на БСП. Подкрепата за конкурентна предизборна листа оценяваме като политически несъвместима с членството в БСП. Георги Първанов не прие тази оценка, отказа диалог и отхвърли протегнатата ръка. Делегатите на конференцията снемат политическото си доверие от членовете на БСП, които подкрепят и работят за паралелна листа”, гласи позицията.

Председателят на градската организация на БСП София Калоян Паргов обясни, че в устава на партията има норма, свързана с прекратяване на членството. В устава е записано, че кворумът, с който трябва да бъде взето решение за снемане на политическо доверие, е много по-голям от този за прекратяване на членство.

Софийската градска партийна организация на БСП единодушно застана зад лидера Сергей Станишев и го издигна за водач на листата за евродепутати в изборите през май. Предложени са били 41 кандидатури, сред които Илияна Йотова, Георги Пирински, Деница Златева.

Междувременно започна заседанието на Националния съвет на БСП, на което трябва да се реши бъдещето на президента  (2002-2012 г.) Георги Първанов и останалите от АБВ в левицата.

Подкрепи Economic.bg