Бангкок изпревари Лондон по брой туристи

София е на 31-во място в Европа

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Тайландската столица Бангкок изпревари британската Лондон като най-предпочитаната туристическа дестинация в света. Това показва Global Destination Cities Index за 2013 г. Индексът се изготвя от международния картов оператор MasterCard.

През миналата година първото място беше за Лондон, но през тази британската столица е изпреварена от Бангкок с 25 хил. посетители. След Бангкок и Лондон се нареждат Париж, Сингапур и Ню Йорк.

Проучването, което разглежда най-високия брой международни посетители през 2013 г., класира българската столица София на 31-во място в Европа. "Проучването подчерта позицията на София като много важна туристическа дестинация на Балканите. Въпреки че класирането на София показва нуждата от по-нататъшно развитие, това, че е сред топ европейските дестинации, изглежда като добър индикатор за тенденция за позитивен ръст на популярността", коментира Ваня Манова, представител на MasterCard Europe за България.

Открояваща се тенденция в доклада тази година е доминацията на Азиатско-Тихоокеанския регион. От общо 132 града в класацията, 42 са от страни в Азия. Бангкок е следван от Сингапур, Куала Лумпур, Хонг Конг, Сеул, Шанхай, Токио, a пет от топ 10 през 2013 са от региона на Китай и съседните му страни.

От 20-те най-високо класирани градове-дестинации за 2013, четири от Топ 5 са MasterCard Priceless Cities - Лондон, Париж, Сингапур и Ню Йорк, а Лос Анджелис е на 20-то място. Не само, че тези градове привличат международни посетители, но и са топ места също и за своите жители.

Подкрепи Economic.bg