Bank of America плаща рекордна глоба за финансовата криза

По-голямата част от парите ще отидат за засегнати потребители, пенсионни и други фондове

Bank of America плаща рекордна глоба за финансовата криза
240 ~ 1 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

Bank of America ще плати 16,65 млрд. долара глоба по федерални и щатски разследвания, свързани с продажбите на ипотечни облигации, предава Bloomberg. Това е най-голямата глоба, мотивирана от активите, отключили финансовата криза през 2008 г.

От Департамента по правосъдие съобщиха, че 7 млрд. ще бъдат под формата на облекчения за потребителите, а 9,65 млрд. в брой, от които 5 млрд. ще отидат в държавния бюджет, а останалите ще бъдат за пострадали потребители, пенсионни и други фондове.

Преговорите между втората по големина банка в САЩ и властите започнаха през март. Напоследък щатската прокуратура предприе значително по-агресивно поведения, целящо да разсее критиките, че не предприема достатъчно действия, за да накаже лошото управление, довело до затруднения за пазарите по цял свят.

Споразумението заема убедително „лидерската” позиция по големина на обезщетението при сходни обвинения. JPMorgan Chase се съгласи да плати 13 млрд. долара през ноември, а Citigroup 7 млрд. долара през юли. Задължението на BofA се добавя към вече съществуващо такова за 9,5 млрд. долара. През март институцията се споразумя с Федералната агенция за жилищно финансиране по подобен иск.

До момента банката е поела ангажимент да плати обезщетения за над 55 млрд. долара, повечето свързани с катастрофалното придобиване на Countryside Financial през 2008 г. Кредиторът е обвиняван от законодатели и регулатори, че преди грандиозния си крах, благодарение на занижени критерии за отпускане на заеми и осъществяване на провизии се е издигнал до най-големия играч на ипотечния пазар в САЩ.

Коментари: 0