Bankia разпродава активи за 30 млрд. евро

Испанската банка ще се опита да намали съотношението разходи към приходи до 40%

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Испанската Bankia планира да разпродаде активи в имоти за 30 млрд. евро до 2015 г. Това обяви главният изпълнителен директор на банката Хосе Игнасио, цитиран от Reuters. В момента банката разполага с два пъти повече активи.

По време на редовната годишна среща на акционерите той обяви, че управляваната от него институция ще подобри съотношението разходи към приходи от сегашните 60% до 40% през 2015 г.

В началото на май правителството национализира частично Bankia, като за 4.47 млрд. евро получи 45% от капитала. Няколко седмици по-късно банката поиска още 19 млрд. евро от правителството, с които да бъде "засилена капиталовата адекватност, ликвидността и стабилността на групата". Сумата ще бъде осигурена от Европейският стабилизационен механизъм (ESM), който ще отпусне на испанската банкова система 100 млрд. евро

От началото на май досега акциите на банката се обезцениха с 62.6% до 0.92 евро за брой. Така в рамките на два месеца пазарната капитализация на финансовата институция се стопи с 1.146 млрд. евро до 1.842 млрд. евро.

Коментари: 0