Barclays съкращава 14 000 служители

Преструктурирането включва създаване на "лоша банка"

Автор: Стилиян Гребеничарски

Британската Barclays ще съкрати 14 000 позиции до края на годината, съобщава Bloomberg. Половината от освободените ще са от инвестиционното подразделение на групата.

По-рано през годината, от ръководството на банката съобщиха, че възнамеряват да освободят 12 000 от персонала си. Мерките са част от програмата на Главният изпълнителен директор Антъни Дженкинс за възстановяване на печалбите и намаляване на зависимостта на групата от инвестиционното си звено, което отчете 49% спад на резултата си преди данъци.

Компанията ще създаде „лоша банка”, която ще поеме активи за 115 млрд. паунда, включително част от активите с фиксирана доходност и операциите с валути и суровини, както и европейското си потребителско подразделение. Целта на преструктурирането е намаляване на дела на инвестиционното звено от 50 на 30% от активите на компанията до края на 2016 г.

„Преосмислената стратегия е забележителна и би трябвало да се приеме добре от инвеститорите. Изместването на бизнес фокуса от инвестиционното банкиране към потребителското може да доведе до преоценка на акциите на Barclays”, смята Андр юКоомбс, анализатор към Citigroup.

Преди днешната новина, дяловете на Barclays бяха най-зле представящите се в банковия сегмент в Обединеното кралство. Към 11:30ч. българско време акциите на компанията в Лондон се покачиха с 5,26% до 256,1 пенса.

Коментари: 0