Барозу призова за по-бързото приемане на България в Шенген

България и Румъния са изпълнили критериите за членство, категоричен е председателят на ЕК

84 ~ 2 мин. четене

По отношение на Шенген - и моята позиция, и позицията на Европейската комисия (ЕК) е много, много ясна: България и Румъния са изпълнили критериите за членство в Шенген и мисля, че ще е справедливо да им се дадена възможност да влязат в зоната колкото може по-скоро. Това каза в интервю за Българското национално радио председателят на ЕК Жозе Барозу.

"Що се отнася до трудовите пазари в Европа - принципа на свободно движение е основополагащ за Европейския съюз (ЕС) и не трябва да бъде поставян под въпрос. Разбира се, ако има конкретни проблеми с незачитане на тази свобода, или злоупотреби с нея, има механизми, които ни позволяват да се намесим", коментира Барозу ситуацията с "добре дошли и недобре дошли" на западните трудови пазари.

Искам българските граждани да знаят, че ЕК е на страната на тези, които искат силна, обединена и отворена Европа и ще направим всичко, за да няма различен статут на отделните страни. Призовавам всяка от тях също да направи усилия в тази посока, добави Жозе Барозу.

В словото на Барозу за състоянието на ЕС беше засегната и необходимостта да бъде изграден единен пазар в различни области, сред които и в енергетиката. Запитан дали мисли, че единен енергиен пазар е възможен, докато има страни - енергийни острови, като България, зависими изцяло от доставките на руски газ, председателя на ЕК заяви:

"Точно за да имаме такъв единен пазар, ни трябват двупосочните връзки в Европа. Затова и част от усилията, които полагаме за създаване на общ енергиен пазар, е изграждането на мрежи, които да свържат всички страни от Евросъюза и вече да няма такива "енергийни острови". За тази цел финансираме много подобни мрежи и връзки, включително и в България. Знам, че ако няма единен пазар, страните ще са по-уязвими за определени доставчици на енергия - а когато създадем такъв интегриран пазар, ще има различни опции и това ще даде на всяка страна повече автономност при избора на доставки или транзит - и на газ, и на други енергоизточници".

Подкрепи Economic.bg