Бежанците у нас могат да достигнат 40 хиляди

Увеличава се полицейското присъствие в кв. "Овча купел" и в центъра на София заради напрежение с имигранти

84 ~ 1 мин. четене

Броят на нелегалните имигранти от Близкия изток в България може да достигне 40 хил. Това сочи най-песимистичният вариант, който е обсъждан в МВР, съобщава вестник Сега. По неофициална информация прогнозата е на Агенцията за управление на оперативното сътрудничество по външните граници на държавите от Европейския съюз - ФРОНТЕКС. Вчера вътрешният министър Цветлин Йовчев призна пред "Сега", че това е най-лошият възможен сценарий, и повтори, че все пак по-реалното число е между 6 и 10 хил.

"България е на ръба на въвеждане на националния план за временна закрила", допълни министърът. В момента броят на влезлите от началото на годината бежанци е около 4200 и остават само 800 човека, за да стигнем критичния максимум.

По думите на Йовчев България ще поиска от други страни да приемат част от хората, ако страната ни не успее да се справи с имигрантската вълна. Вече са подготвени и писма до Брюксел, с които се иска освен техническа, и финансова помощ

Вчера Йовчев и премиерът запознаха със ситуацията кметовете на осем населени места, в които има сгради, подходящи за настаняване. Сред тях беше и кметът на Харманли, чиито жителите въстанаха срещу готвения там бежански лагер. Според Йовчев няма да има проблеми в града, тъй като чужденците ще бъдат настанени във фургони, а не в палатки.

Други места, които се оглеждат за настаняване на бежанци, се намират в софийските квартали "Враждебна" и "Военна рампа", както и в Плевен. Жителите на Цар Калоян и Момчилград сами са изявили желание да приемат няколкостотин имигранти.

Подкрепи Economic.bg