Boeing 787 Dreamliner отново ще лети

След повече от три месеца на земята джетовете се връщат в небето с подсилени литиево-йонни батерии

3614 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Най-новият самолет на американския самолетостроителен гигант Boeing - 787 Dreamliner отново ще лети, след като три месеца моделът беше заземен заради проблеми с литиево-йонните батерии. Полет с джета ще направи Ethiopian Airlines, пише BBC.

Авиокомпанията ще изпълни 2-часов полет от Адис Абеба до столицата на Кения Найроби. Това ще е първото връщане на 787 Dreamliner в експлоатация след януари тази година, когато 50 самолета бяха спрени.

Преди няколко дни стана ясно, че Boeing Co започва инсталирането на подсилени литиево-йонни батерии на пет от заземените джетове от модела 787 Dreamliner. Самолетите са собственост на японската авиокомпания All Nippon Airways. Процесът целеше именно да се възобновят полетите със самолетите.

Подсилването стана факт след няколко тестови полета и след като Федералната авиационна администрация в САЩ одобри плана на Boeing за обновление на системите на батериите. По различни данни американската корпорация губи по 50 млн. долара на ден заради обезщетенията, които плаща след спиране на полетите със 787 Dreamliner.

Подкрепи Economic.bg