Бойните полета на Киев

Украйна се оказва на прага на най-драматичната страница в своята история

72 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

В Киев от сутринта има негласно примирие между протестиращите от страна на #Maйдана и милицията и спецчастите "Беркут", съобщават украинските медии.  Според Forbes.ua някой по-радикално настроен митингуващ замерва с камъни полицейския кордон, но до масови сблъсъци след вчерашните улични боеве не се стига.

Домът на профсъюзите и разполаганият в него щаб и международен пресцентър бе запален. 41 души саевакуирани. По последни данни 25 души са загинали, а още 351 ранени, от киоито 241 хоспитализирани. От тях 79 са милиционери, петима журналисти, трима непълнолетни и един депутат. 

Комендантът на Евромайдана, депутат от Баткившчина Андрий Парубий получи инсулт. Журналист на вестник "Вести" Вячеслав Веремей пък е бил изваден от таксито от провокатори от страна на контрапротестиращите ("титушки"), които са го пребили и застреляли в коремната област. 

Най-вероятно за спирането на сблъсъците са повлияли чуждестранните лидери. Около 21:30 часа снощи председателят на Еврокомисията Жозе Мануел Барозу и канцлерът на Германия Ангела Меркел са звъняли на украинския президент Виктор Янукович, но той не им е отговарял.

По време на късен телефонен разговор с вицепрезидента на САЩ Джо Байдън украинският държавен глава склони да рестартира преговорите с опозицията. Те обаче са приключили с нулев резултат. По-рано Янукович се срещна с лидера на парламентарната група на опозиционната партия „Баткившчина” Арсений Яценюк и с лидера на партия УДАР Виталий Кличко. Олег Тягнбиок като лидер на националистичната СВОБОДА реши да остане на Майдана. 

На нея страните обаче не успяха да достигнат споразумение относно ситуацията в Украйна, съобщи Кличко след срещата. Според лидера на УДАР президентът е заявил, че няма да отмени кървавия щурм на полицията срещу лагера на опозицията на площад Независимост: "Янукович каза, че има само една възможност – да се разчисти Майданът и всички да си отидат по домовете”. 

По мнението на му, държавният глава „реагира неадекватно на ситуацията”. „Всичко, за което говореше, бе това, че лидерите на опозицията трябва да призоват хората на площад Независимост да прекратят сблъсъците и да свалят оръжията”, каза опозиционният политик. От своя страна Яценюк заяви, че опозицията е настоявала за незабавно обявяване на примирие и изтегляне на войските.  

Яценюк каза, че тъй като примирие не е обявено и „такова желание у властите няма”, Украйна се оказва „на прага на най-драматичната страница” в своята история. „Ще останем с хората. На площад Независимост има мирни хора и те имат правото да стоят тук и да продължават своя мирен протест”, добави той. Междувременно, броят на загиналите по време на сблъсъците в Украйна достигна 28 души, включително седем полицаи и един цивилен минувач.

"Беркут" щурмува лагера на антиправителствените протестиращи на централния площад Независимост, за да сложи край на продължаващата с месеци безизходица. Протестиращите запалиха барикади, за да създадат огнен щит, след като Виталий Кличко ги призова да защитят базата си, заявявайки: „Няма да мръднем оттук”. Протестиращите замеряха с петролни бомби стражите на реда, които от своя страна използваха гумени куршуми и шокови гранати.

В своето обръщение към нацията, разпространено след преговори с опозиционните лидери, украинският президент Виктор Янукович обвини опозицията за насилието в Киев и призова нейните лидери да се разграничат от радикалните сили, предизвикали кръвопролитията в столицата от последното денонощие: „Те преминаха границата, като призоваха хората да нарамят оръжия”. 

Подкрепи Economic.bg