Плевен със завод за авто кабели до края на годината

През 2014 г. ще се реализират проекти за над 1 милиард лева

3896 ~ 1 мин. четене

До края на годината ще заработи заводът за кабелно оборудване за автомобили в Плевен. Това съобщи Светослав Младенов, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ). Проектът се реализира с инвестиция на световния автомобилен доставчик "Нексанс Аутоелектрик".

Все още не се знае стойността на инвестицията. „Очакванията ни са в най-скоро време инвеститорът да подаде документи в Българската агенция за инвестиции за издаване на сертификат и тогава ще стане ясно, каква ще бъде предвидената инвестиция за изграждането на новия завод”, заяви Младенов, цитиран от „Фокус“.

Фирмата ще оперира на българския пазар чрез дъщерната си компания „Електрокабел България“. Операциите в завода ще включват целия процес по създаването на оборудването.

„Тук кабелите ще се обработват и асемблират до крайния си вид, в който се монтират в автомобилите“, каза още Младенов. Компанията Нексанс Аутоелектрик работи за автомобилни гиганти като Daimler, BMW и Audi. Предвижда се създаденото на територията на Плевен оборудване да бъде предназначено също за световноизвестни компании като General Motors и Deimler.

На над 1 млрд. лв. се равнява сумата на редица други проекти, които ще бъдат реализирани през тази година. „Своите инвестиции ще завършат компании като: „Девня Цимент” АД , „СОЛ България” ЕАД, „Тракия Глас България”, „АББ България” ЕООД, ВНТС – Бер Хелла Термоконтрол ЕООД, „Витте Аутомотив” ЕООД, „Марица олио” АД, „Бони Холдинг” АД, „Фесто Производство” ЕООД, „Теклас България”, „АЛС България” ЕООД. Към разширение пристъпиха също и „Либхер Хаусгерете Марица” ЕООД и „Интегрейтид Микро-Електроникс България“ ЕООД", допълни Светослав Младенов.

Подкрепи Economic.bg