Борисов: Няма мнозинство за „Белене“ в парламента

Готов съм да бъда патерица на Реформаторския блок, обяви лидерът на ГЕРБ

64 ~ 2 мин. четене

Мнозинство в парламента за "Белене" няма. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в студиото на bTV тази сутрин. Изказването му бе по повод информацията от четвъртък на депутата от БСП Румен Петков, че рестартирането на проекта може да събере подкрепата на 200 депутати в Народното събрание. 

Той обясни, че е говорил с Петков преди три месеца. Тогава депутатът е водил американски инвеститори, които "искаха да вземат лиценза, дълговете от 2 млрд. лева на НЕК и БЕК и проекта". Борисов ги насочил към кабинета на Пламен Орешарски.

Белене е провален проект. Това е изключително корупционна сделка от първия до последния ход и се надявам най-сетне прокуратурата да се заеме с нея, коментира Борисов. Той припомни, че по време на управлението си ГЕРБ е спряла проекта, защото държавата няма средства да го изгражда и защото не искахме да се дава банкова гаранция от държавата. Ако тези условия отпаднат, е възможно да подкрепим изграждането на Втора атомна, но в момента е невъзможно. Това правителство няма да прави "Белене" и лъже обществото, коментира той.

Готов съм да бъда патерица на Реформаторския блок, ако те спечелят изборите. По-важно нещо от патерицата няма и аз го разбрах, когато оперираха крака ми, затова го казвам с цялото си уважение, а не с цел да обидя реформаторите, коментира Борисов. На тях ще им трябва патерица, защото без нея няма да могат да ходят, поясни той.

На въпрос дали подкрепя идея за предсрочни избори, ново правителство с 18-месечен мандат, след което свикване на Велико Народно събрание и промяна на Конституцията, Борис отговори, че идеята звучи добре, но не желае да коментира възможните промени в основния закон, тъй като това е сложна материя, в която не се чувства подготвен. Нека се съберат екпертите по конституционно право и отправят предложения, в ГЕРБ сме готови да ги разгледаме, каза Борисов.

Коментари: 0