Доларът пада поради силните данни за еврозоната

Златото продължава възходящата серия пета последователна седмица

96 ~ 3 мин. четене

Доларът изгуби повече от 1% спрямо еврото и швейцарския франк в четвъртък, наранен от стабилните икономически данни за еврозоната и по- строгите изисквания за капитала на швейцарските банки, което сигнализира за евентуално предстоящо затягане на монетарните условия там.

Доларът докосна 3- седмично дъно спрямо швейцарския франк и записа най- големия си еднодневен спад спрямо швейцарската валута от края на май до сега.

Доларовият индекс, който измерва силата на долара спрямо кошница от шест основни валути, падна с почти 1% дори след като икономически данни показаха, че има съвсем малко увеличение при новите молби за помощи за безработица, а продажбите на съществуващи жилища в САЩ са нараснали с 1% през декември след три месеца спадове.

Индексите за бизнес активността нараснаха масово в еврозоната, водени от Германия. Ръстът подхрани надеждите, че блока излиза от продължителната дългова криза.

Швейцарският франк, който спадна с 4% спрямо американския долар през последните шест месеца, бе подкрепен в четвъртък от промените в изискванията за капитала на банките, тъй като това може да е сигнал за предстоящо затягане на паричната политика от страна на швейцарското правителство.

Доларът падна рязко и спрямо йената, следвайки слабите данни за Китайското производство. Слабите данни за производството в Китай донесоха загуби на азиатските акции, които продължиха и през европейската и американската сесии и подсилиха търсенето на безопасни убежища.

По време на късната търговия еврото се разменяше за 1.3692 долара, като преди това достигна 1.3698, докосвайки върха, достигнат на 14 януари.

Доларът бе на загуба от 1,6% спрямо швейцарския франк до 0.897 франка, като преди това падна до 0.8964. Еврото изгуби 0,5% до 1.2288 франка.При вземането на решението за промяната, швейцарското правителство се позова на “значителния риск за стабилното развитие на икономиката”, движен от силния ръст на ипотечните кредити и цените на жилищата.

Спрямо йената, доларът бе на загуба от 1,3% до 103.30 йени. Йената бе търсена в качеството си на безопасно убежище след излизането на данните за Китай, които показаха, че забавянето в края на 2013 продължава и през новата година.

Спрямо стоковите валути, доларът се представи по- добре.Коментари от Банката на Канада, която заяви, че обезценяването на валутата трябва да помогне на износа, свалиха канадския долар до 4- и половина годишно дъно. Последно американският долар ба на печалба от 0,2%, разменяйки се за 1.1103 канадски долара.

Междувременно австралийският долар падна до 3- и половина годишно дъно, притиснат от слабите китайски данни. Последно той се търгуваше на загуба от 1% за 0.8752 американски долара.

Златото продължава възходящата серия пета последователна седмица

Златото се търгуваше близо до 7- седмичен връх в ранните петъчни часове, готово да реализира пети пореден седмичен ръст, след като слабите акции увеличиха атрактивността му като безопасно убежище.

Пет седмичния възход, при който бе реализиран ръст от почти 5%, е най- дългата печеливша серия на благородния метал от август- септември насам.След 28%-я спад през 2013, тази година златото получава тласък поради слабостта на фондовите пазари, които в четвъртък бяха уязвени от страховете от забавянето на икономиката на Китай. Смесените данни за корпоративните печалби в САЩ също нараниха акциите. Златото обикновено е възприемано като алтернативна на инвестициите в акции.

Спот цените нараснаха с 0,3% до 1259.25 долара за тройунция, след като нараснаха с повече от 2% в четвъртък, достигайки най- високия си връх от 10 декември насам на 1265.40 и реализирайки най- големия си еднодневен ръст за последните три месеца. Засега златото е на печалба от 0,6% на седмична база.

Технически анализатори заявиха, че спот златото се е насочило към 1282 долара, тъй като вече е пробило съпротивата на 1258.

Движението на златото през предишната сесия първоначално бе подкрепено от падащите акции и новините от основния купувач- Индия, че лидерът на управляващата партия в страната е поискал от правителството да преразгледа стриктните ограничения върху вноса на злато.

След като цените пробиха над ключовата техническа съпротива близо до 1260, златото нарасна допълнително. Някои анализатори обаче се изказаха предпазливо по отношение на следващите печалби, тъй като изходящите потоци от фондовете, базирани на злато, продължиха, а възможността за нови съкращения на стимулите се увеличава с наближаването на тазмесечното заседание на Фед.

Притежанията на SPDR Gold Trust, най- големият публично търгуван фонд, базиран на злато, намаляха с 5.39 тона до 790.46 тона в четвъртък, достигайки близо 5- годишно дъно.

 

ФК "Логос-ТМ"

Коментари: 0