Повече българи работят в чужбина, отколкото в страната

Агенцията за инвестиции ще кани млади специалисти да се върнат у нас

128 ~ 2 мин. четене

В страната ни работят по-малко българи, отколкото в чужбина. 2,5 милиона наши сънародници си вадят хляба зад граница, докато наетите тук са 2,2 ммилиона. За да пресече тревожната тенденция, държавата ще се опита да убеди младите специалисти да се въртан на работа в страната. Емисари ще обикалят 13 града от 11 държави, където живеят най-много българи, каза директорът на Агенцията за инвестиции Светослав Младенов пред "Стандарт". Пратениците ще разясняват възможностите за работа и развитие на собствен бизнес в страната, както и нивата на заплащане.

Турът започва на 1 февруари от Мадрид. За един месец служителите ще посетят българи в Париж, Берлин, Виена, Брюксел, Москва, Амстердам, Лондон, Чикаго, Бостън, Ню Йорк, Тел Авив и Истанбул. Кампанията се финансира от европрограма "Конкурентоспособност".

"Желанието ни е да убедим работещите българи в чужбина след като придобият специалност и поработят в съответните държави, да не се колебаят да се върнат и да започнат някаква дейност – било то предприемаческа, било към клон на фирмата, в която до момента са работили, било при български инвеститор", казва Младенов.

"Безспорно това, което привлича хората да търсят работа в чужбина - не само българите, защото това е глобален процес - е по-високото заплащане. Но има доста заможни българи, които не искат да се върнат в страната - заради законодателство, заради условия и пр. Факторите са комплексни. Затова и процесът по връщането на сънародниците ни е много сложен. Смятаме да се опитаме да го изложим на база на лични примери. Българите са интелигентни и може добре да преценят възможностите, които им се дават в родината", казва още той.

Коментари: 0