Борисов не подкрепи Цветанов в конфликта му с Цацаров

"Цветан Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата", заяви лидерът на ГЕРБ

216 ~ 2 мин. четене

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов не пожела да подкрепи заместника си Цветан Цветанов в обвиненията му към прокуратурата и Сотир Цацаров и застана на страната на главния прокурор. "Цветан Цветанов трябваше да си извади поука от това, което направи навремето със съдийската гилдия, сега действа по същия начин и с прокуратурата. В европейския доклад, главният прокурор е изваден като положителен пример", заяви лидерът на ГЕРБ пред журналисти.

Той призова депутатите и политическите партии да спрат всеки ден да се плашат или да прехвърлят собствените си неудачи към прокурорите. "Ние не сме прокурорска държава, а напротив парламентарна. Прокурорите са, за да обвиняват и те си имат достатъчно работа, за да има задаваме всеки ден публични казуси с неуспеха, на който и да било политик. Когато обвиняваш един човек трябва да имаш достатъчно аргументи да докажеш дали това е така или не, в против случай - това е клевета", добави Борисов.  Запитан вярва ли на бившия вътрешен министър, че не е искал услуги от Делян Пеевски, Борисов посочи, че "това си е между тях двамата".

Борисов посочи, че не е нова практика главен прокурор да отиде в МВР. „Навремето, главният прокурор Филчев е идвал в кабинета ми, като главен секретар, за да планираме операции. И при Петканов, и при Румен Петков, и при Цветанов после, много пъти прокурори са били в МВР. Това не е нищо, което е осъждано или осъждащо, напротив, винаги съм бил на принципа - да се отиде на място, да се участва пряко в операциите на МВР, от страна на прокуратурата, защото те са господар на производството. Те след това отиват в съда, за да защитават това, което МВР или ДАНС са направили", добави още той.

Подкрепи Economic.bg