Борисов отива на връчването на Нобела за мир

Поканата е от председателя на Еевропейския съвет Херман Ван Ромпой

Автор: Мария Владимирова

Премиерът Бойко Борисов ще присъства на официалната церемония по връчването на Нобеловата награда за мир за 2012 г. в Осло. Наградата се присъжда на Европейския съюз за напредъка по отношение на мира, помирението, демокрацията и човешките права в Европа.

Премиерът ще остане два дни в Норвегия - на 10 и 11 декември, съобщиха от правителствената информационна служба.

Официалните представители на ЕС, които ще получат отличието, са председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и председателят на Европейския парламент Мартин Шулц.

В програмата са предвидени работен обяд, даван от премиера на Норвегия Н.Пр. Йенс Столтенберг, прием, организиран от Представителството на ЕС и официална вечеря, на която ще присъстват крал Хералд V и кралица Соня.

Поканата до държавните и правителствени ръководители от ЕС да вземат участие в церемонията в Осло е от Херман Ван Ромпой.

До този момент присъствието си на официалната церемония в Осло са потвърдили президентът на Франция Франсоа Оланд и германският канцлер Ангела Меркел. Очаква се на церемонията да присъстват и лидерите на Италия, Полша и Испания.

Не малка част от лидерите от ЕС обаче, включително и британският премиер Дейвид Камерън, се отнесоха с пренебрежение към мероприятието. През седмицата Камерън коментира, че няма да отиде на връчването с обяснението, че "там ще има достатъчно други хора, които да получат наградата". Президентът и премиерът на Чехия също обявиха, че няма да присъстват на връчването на Нобела в Осло. Известно е, че и Швеция няма да изпрати свой представил на събитието.

Коментари: 0