Държавата може да си върне част от парите за "Кремиковци"

Според икономическия министър страната ни има шанс да получи обратно част от инвестицията си в комбината

Бългрия може да си върне част от 431 млн. лева, дадени за преструктуриране на „Кремиковци”, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, предаде bTV.

Добрев обясни, че становището на съда в Люксембург е, че тази сума е била дадена като помощ, която следва да се възстанови.

Делото в Софийски градски съд ще продължи. Съдът в Люксембург потвърждава позицията на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма и ако окончателното решение на СГС е такова, каквото е становището в Люксембург, това означава, че държавата се връща като следващия кредитор с тази сума, за която няма активи. Но каквито и приходи да има оттук нататък синдикатът, те ще обезпечат вземанията ни държавата, обясни министърът.

През април 2011 г. новорегистрираната „Елтрейд къмпани” закупи за 316 млн. лева обявените за продажба активи на фалиралото предприятие. Парите обаче са няколко пъти по-малко от общата сума на натрупаните дългове, която е около 1,5 млрд. лв. В пълен размер парите си получават само работниците, НАП и някои от кредиторите, чиито вземания са били обезпечени с активи още преди комбинатът да фалира.

Коментари: 0