Борсите в Азия нагоре, BoJ разколеба Nikkei

По-късно днес се очакват ключови данни за новите работни места в САЩ

144 ~ 1 мин. четене

Повечето азиатски пазари отчетоха повишение водени от компаниите в добивната промишленост и фирмите свързани в производството и преработката на стоки, съобщи Marketwatch. На фона на оптимизма, японският пазар се разколеба, след като централната банка в страната не обяви нови мерки за смекчаване на монетарната си политика.

По-късно днес се очакват ключови данни за новите работни места в САЩ - най-голямата световна икономика. Южнокорейският Kospi се повиши с 0.1%, а в Австралия S&P/ASX 200 добави 0.9%, с което отчете ръст за седма поредна сесия. Hang Seng се повиши с 0.5% Хонконг, а пазарите в Китай останаха затворени заради официални празници във втората по-големина световна икономика.

Японският бенчмарк Nikkei 225 се колебаеше през целия ден. Индексът на сините чипове обаче успя да заличи ранните загуби и в крайна сметка затвори също с повишение - от 0.4%. Централната банка в страната (Bank of Japan - BoJ) остави без промяна програмата си за изкупуване на активи, както и основната лихва, което първоначално внесе несигурност в инвеститорите.

Повишението на цените на металите в Ню Йорк изстреляха и акциите на компаниите в тази сфера. Newcrest Mining добави 3.1% в Сидни, а Sumitomo Metal Mining отчете 4.9% ръст на пазарната си капитализация по време на търговията в Токио. Акциите на Aluminium Corp. of China добавиха 2.8% в Хонконг, а Citic Pacific и Zijin Mining Group се повишиха съответно с 4.5 и 2.9%.

Подкрепи Economic.bg